Még csak tizennégy éves, de még alig fejlett izmait már a gyümölcsös zsákok súlya nyomja, amiket minden nap pakolnia kell, hogy kapjon tíz dollárt, amivel egyedülálló édesanyját tudja segíteni.

Julián élete nem elszigetelt eset, csupán egy annak a 26.710 mindkét nemhez tartozó, öt és tizenhét év közötti gyermeknek a története közül, akik ma Panamában gyermekmunkát végeznek az ország Nemzeti Statisztikai és Népszámlálási Intézetének adatai szerint.

És bár itt nincs annyi kiskereskedő, mutatványos és autómosó, mint a térség más városaiban, ez a világméretű jelenség még mindig egy olyan adósság, amelynek megszüntetése még várat magára a lendületes gazdasággal rendelkező országban.

Talán ezért, vagy hogy elérjék azt a célt, hogy 2020-ra Panamát gyerekmunkától mentes országgá nyilvánítsák, a Munkaügyi Minisztérium két kezdeményezést vezet be: a Közvetlen Kormányzati Beavatkozási Programot és a Jövőbeli Értékek Elültetését.

A minisztérium Gyermekmunka Elleni és a Dolgozó Serdülők Védelmét Ellátó Osztályának vezetője, Nohely Nietok szerint az első projektben számos kormányzati intézmény vesz részt, és célja, hogy figyelmet fordítson a gyerekekre az oktatás és egészségügy terén, valamint biztosítson számukra minden jogot.

Panamában sok ezer Juliánhoz hasonló gyerek kényszerül dolgozni

A második kezdeményezés egy kísérleti terv, amelyben olyan tizenöt és tizenhét év közötti fiatalok vesznek részt, akik részmunkaidőben dolgoznak körülbelül harminc vállalatnál, és olyan szerződésük van, ami biztosítja számukra a fizetést és a társadalombiztosítást, hogy be tudják fejezni a tanulmányaikat.

A tavaly októberben nyilvánosságra hozott gyerekmunkával kapcsolatos legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy a dolgozó gyermekek az ország bizonyos régióiban és vidéki területein koncentrálódnak, mivel ez a probléma a szegénység vagy a mélyszegénység következménye.

Az is bizonyított tény, hogy 14.758 kiskorú fordít hetente sok órát mezőgazdasággal, állattartással, vadászattal és halászattal kapcsolatos munkákra, miközben további 4.340-an foglalkoznak kereskedelemmel, járművek javításával, 1.924-en pedig építkezéseken dolgoznak.

Ez csökkenés az utóbbi évekhez képest. A korábbi 50.410 helyett ma 23.700 kiskorú kényszerül két műszakot vállalni, ami rombolja az egészségüket, fizikailag és lelkileg egyaránt, miközben az esetek 69 százalékában igyekeznek időt fordítani a tanulmányaikra, miután befejezték a napi munkát.

A jó szándék ellenére a helyzet az, hogy a gyerekmunka is abban gyökerezik, hogy sok felnőttnek nincs tisztességes munkája, társadalombiztosítása és a kormányok nem képesek garantálni az iskolába járást a legális munkavállalási korhatár eléréséig.

A kormányok a Gyermekmunka Elleni Világnapon ezért hangsúlyozzák a minőségi oktatás fontosságát a gyermekmunka elleni harcban, hogy elérhetővé váljanak Juliánhoz hasonló gyerekek álmai és reményei.

Írta: Nubia Piqueras Grosso

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság