Kuba együttműködési megállapodásokat kötött Brazíliával, Katarral, Algériával, Mexikóval, Portugáliával, Szaúd-Arábiával és afrikai országokkal, jelentette be ma Marcia Cobas kubai egészségügyiminiszter-helyettes.

Bár számokat nem közölt, Cobas elmondta, hogy Kuba ötvenezer egészségügyi dolgozója van jelen 67 országban, köztük harminckettőben az Átfogó Egészségügyi Program keretében dolgoznak.

A szolidaritás továbbra is dominál ezekben a megállapodásokban, mondta Cobas, amikor arról beszélt, hogy Kuba nem orvosokat, hanem szolgáltatásokat exportál, mivel országa biztosítja ezeknek a szakembereknek a munkahelyet, a bérüket és a társadalombiztosításukat.

A miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy az igényeket nem tudják kielégíteni, mivel a kubai orvosoknak a saját országuk lakóit is el kell látniuk, így aztán rövid ideig utazó csoportokkal oldják meg a helyzetet.

Az egészségügyi szakemberek képzése nagyon szigorú, amely során kiemelt hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására, áll a Nemzeti Információs Ügynökség által kiadott közleményben.

Az egészségügyi turizmussal, mint lehetőséggel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy jelentősen növelni szeretnék az ebből befolyt összegeket.

Ennek érdekében azon dolgoznak, hogy az ezzel foglalkozó létesítményeik felszereltsége és körülményei hasonlóak legyenek, mint a régió más országaiban.

Forrás: Prensa Latina

Fordította: Latin-Amerika Társaság