Ettől az iskolaévtől indul a venezuelai általános iskolákban a szabad szoftver oktatás. Több mint ezer iskolákban Venezuelában ettől az évtől kezdve már az első évtől elindul a számítógépes oktatás. Ez az ambiciózus oktatási terv a „Canaima” nevet viseli, amely az ország első saját fejlesztésű Linux rendszeréről kapta a nevét.

canaima_2.jpgA szabad operációs rendszert beszerelik mindegyik laptopba, amelyet már ki is szállítottak az iskoláknak. A tervek szerint 300.000 kisiskolás fog idéntől számítógépeken tanulni. 

Az oktatási miniszter, Héctor Navarro szerdán ismertette ezt a projektet egy általános iskolában tartott sajtótájékoztatóján Caracasban. Mint mondta a bolivári kormányzat célja, hogy minden gyermeket, függetlenül családja anyagi helyzetétől már fiatalon megismertesse az informatikával. Természetesen koruknak és érdeklődésüknek megfelelően. Erre nem csak laptopokat kapnak az iskolák, de külön állami keretből minden oktatási intézményben létrehoznak külön osztálytermeket, virtuális tantermeket is. 

Eddig, az első fázisban 50.000 laptopot bocsátottak az általános iskolák rendelkezésére az ország minden részében, de jövőre – a kormány vállalása szerint – 350.000 hordozható számítógépet fognak kapni. Szintén a bolivári kormányzat vállalása, hogy 2010 márciusáig az ország mind az 5700 iskoláját felszereljék megfelelő számítástechnikai, informatikai eszközzel, és hogy mindenhol elérhető legyen az internet. Jesse Chacón technológiai miniszter elmondta, hogy a Canaima-programra eddig 80 millió amerikai dollárt költöttek. A hardvereket idáig Portugáliából importálták, de a következő évtől Venezuelában kívánják ezeket előállítani.