Hétfőn több ezer dominikai ébredt hontalanul az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint, miután lejárt a határideje annak, hogy egy 2014-es, széles körben kritizált törvény követelményeinek megfelelően a nem dokumentált szülőktől származó emberek menekült státuszért folyamodjanak.

A Haitiból érkező illegális bevándorlás elleni hosszú ideje tartó politikai harc eredményeként megszületett törvény jobbára a haiti migránsok leszármazottjait érintette. Miután abban az országban, ahol születtek, nem rendelkeznek állampolgársággal, ki fogják utasítani őket.

Továbbra sem tisztázott pontosan, hogy hány embernek nem sikerült biztosítania az állampolgárságát a megadott határidőig, de az Amnesty által idézett dominikai kormány-adatok szerint január 9-ig 5.345 fő kérvényezte ezt, de a becslések szerint 110 ezren lennének jogosultak rá.

„Emiatt több ezer ember fenyeget az országból való kiutasítás veszélye” – nyilatkozta Erika Guevara Rosas, az Amnesty amerikai igazgatója egy múlt vasárnap kiadott közleményben, hozzátéve „egyszerűen az a helyzet, hogy amikor ezek az emberek megszülettek, a dominikai törvény elismerte őket állampolgárokként. Megfosztani őket ettől a jogtól, és az országban maradásuk elé lehetetlen adminisztratív akadályokat görgetni, megsérti az emberi jogaikat.”

A dominikai kormány határozottan kiállt a rendelkezés mellett, és az emberi jogok védelmezőit vádolta meg diszkriminációval.

„Soha nem láttam még olyat, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nemzetközi nyomásra visszavonta volna döntéseit” – nyilatkozta José Santana, a dominikai elnökség Tudományos és Technológiai Nemzetközi Bizottságának ügyvezető igazgatója a Huffington Postnak 2013-ban. „Nagyon fontos számunkra, hogy rendezzük a bevándorlás kérdését az országban.”

A haiti bevándorlók és az ő dominikai születésű gyermekeik – akik többségükben feketék – már évekkel ezelőtt szembesültek Dominikai Köztársaságon belüli jövőjük bizonytalanságával. Az ország 2004-ben hatályon kívül helyezte az országban születettekre kiterjedő állampolgárságot. A reformot a 2010-es új alkotmány részévé tették, és egy 2013-as bírósági döntés alapján visszamenőlegesen is alkalmazták.

Az Open Society Foundation akkoriban úgy becsülte, hogy a döntés több mint 200 ezer ember életére lehet hatással, noha a dominikai kormány ezt a számot 24 ezernél kevesebbre tette – ez a szám nem tartalmazta azokat, akiknek a születését nem regisztrálták törvényesen.

Tavaly, a dominikai törvényhozás elfogadott egy intézkedést, hogy enyhítse a bírósági döntést. A törvény lehetővé tette azoknak, akik igazolni tudják, hogy dominikai területen, nem dokumentált szülőktől születtek, hogy bevándorlási engedélyhez folyamodjanak, és újabb két év az országban tartózkodás után honosításukat kérelmezzék.

Emberi jogi szervezetek rámutattak, hogy sok, a törvény által érintett ember számára problémát jelent a dokumentáció benyújtása.

„Számos haiti származású dominikai, különösen a szegénységben élők 1929 és 2007 között vagy nem tudta nyilvántartásba vetetni a születéseket, vagy a hatóságok aktívan akadályozták ezt.”

Az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága tavaly kimondta, hogy a törvény sérti az Amerikai Emberi Jogi Egyezményt. A Dominikai Köztársaság nem ismerte el ezt a döntést.

Írta: Roque Planas

Megjelent a Huffington Postban 2015. február 3-án.

Fordította: Latin-Amerika Társaság