Michelle Bachelet kormánya tegnap bejelentette, hogy Helia Molina egészségügyi miniszter lemond a posztjáról, miután nyilvánosan bírálta az abortuszhoz való hozzáférés egyenlőtlenségét a dél-amerikai országban.

„A gazdagok kórházaiban sok konzervatív család lánya esik át abortuszon” – mondta Molina a La Segunda című napilapnak egy tegnap reggel megjelent interjúban. „A gazdagoknak nem kellenek törvények, mert van pénzük.”

Nem sokkal az interjú megjelenése után a kormányzó koalíció számos tagja bírálta az álláspontját, és bizonyítékokat követeltek annak alátámasztására. Az Egészségügyi Minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy Molina kijelentése „személyes vélemény” volt, és nem a kormányé.

A kormány szóvivője, Álvaro Elizalde megerősítette a miniszter lemondását, és megköszönte az elmúlt hónapokban a minisztérium élén elvégzett munkáját. A döntés „a kijelentése által kiváltott felzúdulás alapján született meg (…), hogy így elkerülhetőek legyenek a további mesterséges viták” – mondta.

Csupán egy maroknyi törvényhozó védte meg Molina álláspontját, köztük a kommunista párthoz tartozó Karol Cariola, és Santiago polgármestere, Carolina Toha, a baloldali Demokráciáért Párt képviselője.

Az abortusz jogi szabályozása tekintetében Chile az egyik legmerevebb latin-amerikai állam. A művi terhesség-megszakítás a büntető törvénykönyv 1874-es cikkelye alapján büntetendő cselekmény ott.

Májusban elmondott nyilvános beszédében Bachelet elnök – maga is egykori egészségügyi miniszter és orvos – bejelentette, hogy szabályozást vezetnek be a „terápiás abortusz” dekriminalizálására, azokra az esetekre, amikor az anya életét veszély fenyegeti.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság