Óriási venezuelai siker a velencei filmfesztiválon. Hugo Chávez részt vett a bolivári forradalomról szóló „South of the Border” (A határtól délre) című dokumentumfilm bemutatóján. 

stones_chvez.jpgTegnapelőtt váratlan látogatóként jelent meg Hugo Chávez Frías venezuelai elnök a 66. velencei filmfesztiválon. Az alkalom Oliver Stone dokumentumfilmjének premierje volt, ahol bemutatták a „Határtól délre” című filmet, amelyben a világhírű filmes hosszan beszélget, mind Hugo Chávez venezuelai, mind Rafael Correa, ecuadori és Evo Morales bolíviai elnökkel a latin-amerikai kontinens baloldali fordulatáról. 

A megjelent Hugo Chávez elnököt felállva, tapssal köszöntötték a résztvevők és a sajtó képviselői a velencei filmfesztiválon, miután Chávez köszöntötte Oliver Stone filmjének első bemutatóját. A film után Chávez ezekkel a szavakkal fordult a rendezőhöz: „Es posible, Oliver” azaz „Ez lehetséges, Oliver”. Chávez ezzel kívánta megerősíteni álláspontját, hogy igenis lehetséges egy más, egy igazságosabb világ. 

Oliver Stone, aki a legutóbbi, „Salvador” című filmje után újra a latin-amerikai kontinens helyzetével foglalkozó filmjét készítette el, hosszú hónapokig kísérte el útjára Chávezt. Stone először 2002-ben, az USA által támogatott, Chávez elleni puccskísérlet után találkozott a venezuelai elnökkel. Az előző évben forgatott a kolumbiai FARC, marxista gerillaszervezetről, de végül úgy döntött, hogy a leforgatott anyagot – védve a Kolumbia felszabadításáért harcoló forradalmárokat – nem hozza nyilvánosságra. 

A filmfesztivál utáni sajtótájékoztatón a rendező nem hagyott kétséget, hogy szimpatizál Chávez törekvéseivel. „Ő nagyon népszerű Latin-Amerikában, amit az bizonyít, hogy sokszor választották meg. Chávez végrehajtotta azokat a nagyszerű intézkedéseket, amelyek legyőzték a szegénységet Venezuelában.” A sajtótájékoztatón Stone élesen kikelt azon „nevetséges nézet” ellen, amely az USA-ban és Európában démonizálni akarja Chávezt. Ennek ellenpéldájának nevezte azt az egyszerű tényt, hogy mind a filmfesztiválon, mint a mozikban óriási népszerűségnek örvend az általa rendezett film. 

A bemutató után Oliver Stone élesen kritizálta az Egyesült Államok külpolitikáját. Emlékeztetett arra, hogy Vietnam, Irak és Afganisztán után az USA jelenleg Kolumbiában tervezi katonai bázisok építését. Régebben a rendező a „Platoon” és a „Született július 4-én” című filmjében élesen kritizálta az USA vietnami háborús politikáját, amelyekért Oscar-díjat is kapott. Most – mint mondta – sajnos ugyanolyan érzései vannak, mint amikor a dél-kelet ázsiai véres agresszió témáját feldolgozta.

{youtube}Hwhau48LUAA{/youtube}