Az első hivatalos választási eredmények ismeretében világossá vált, hogy többséget kapott Rafael Correa ecuadori elnök népszavazási kezdeményezése, győzött az új alkotmányról szóló referendum, az „Igenek” kerültek többségbe.

chavez_correa_morales.jpgA Központi Választási Bizottság éjszakai (közép-európai idő szerint ma hajnal) tájékoztatója szerint a választók 65,33%-a szavazott igennel az ország új alkotmányára, 27,05% voksolt nemmel, 7,03% volt érvénytelen szavazat.

Rafael Correa elnök az általa kezdeményezett új alkotmány 444 pontjával akarja átalakítani Ecuador politikai és gazdasági életét.

Correa a voksolás előtt az újságíróknak elmondta, hogy a lakosok „nem a kormány mellett vagy az ellen szavaznak, hanem arról a társadalmi modellről, amelyben élni fognak”. Az a folyamat, amely elvezetett ehhez a népszavazáshoz, „a haza, sőt egy olyan Latin-Amerika tükörképe, amely forrásban van és teljes demokráciára” törekszik - tette hozzá a 45 éves államfő, aki az ünnepségen a bennszülött indiánok népviseletét, hímzett inget viselt.

„A XXI. század latin-amerikai szocializmusának” megalapozását célzó új alkotmány kidolgozására az a megfontolás vezette a tavaly január óta hatalmon lévő baloldali vezetést, hogy „a korábbi rendszert nem lehet megjavítani, s a nulláról kell elindulni”.

Az alaptörvény legtöbb rendelkezése a gazdasággal foglalkozik: kimondja, hogy a piacgazdaság helyébe szolidáris és szociális jellegű gazdasági rendszer lép, s az állam szabályozza és tervezi a gazdaságot. Köztulajdont, állami tulajdont, magántulajdont és csoporttulajdont egyaránt engedélyez. A megszigorított adórendszer céljául az újraelosztást és a foglakoztatást jelöli meg, és azt, hogy segítse elő a felelősségteljes gazdasági, társadalmi és ökológiai viselkedést. Megteremti az egészségügyi szolgáltatások és az oktatás ingyenességének elvét, amelyeket gyakorlatilag már be is vezettek, és amelyekkel Correa megalapozta népszerűségét.

Az új alkotmány megtiltja idegen katonai támaszpontok fenntartását Ecuador területén, s így értelemszerűen hatályon kívül helyezi az Egyesült Államokkal erről kötött egyezményt.

„Ecuador egy új ország mellett döntött”, mondta az eredmények ismeretében Correa elnök. „Az új alkotmány lenyűgözően győzött. Ez egy történelmi pillanat, amely ebből ki fog alakulni, az mindenkinek a hasznára lesz.”
Correa egységre és közös munkára szólított fel mindenkit a forradalom továbbvitelében, akár igennel, akár nemmel szavazott, mivel „ez egy olyan folyamat, amely az egész nép javát szolgája”.

Rafael Correa elnök a voksolás előtt bejelentette, hogy lemond, amennyiben a nép nem támogatja az új alkotmányt. A szavazás előtti közvéleménykutatások 59-60%-os „Igen” győzelmet jósoltak, ilyen arányú sikerre senki sem számított. Népszerűségét már megalapozta azzal, hogy felemelte a minimálbért, s ingyenessé tette az oktatást és az egészségügyi ellátást egy olyan országban, amelyben nagyok az életszínvonalbeli különbségek és a lakosság fele a létminimum alatti szegénységben él.

A jobboldali ellenzék – a már ismert – demagóg és populista jelszavakkal próbálta meggyőzni az embereket, hogy utasítsák el az új alkotmányt, látható, hogy milyen sikerrel.

A Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság levélben gratulált – Grace Ramirez De Boss, az Ecuadori Köztársaság budapesti nagykövetén keresztül - Rafael Correa elnöknek, ehhez a győzelemhez.

Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság