A kubai kormány fegyelmi eljárást helyezett kilátásba az állami gyógyszeripari vállalat ellen, ami Ernesto Che Guevara és Hugo Chávez nevével gyártott parfümöket. A Granma című újságban a kormány „súlyos hibának” nevezte az ötletet.

„A forradalom szimbólumai most is és ezután is szentek és sérthetetlenek” – áll a közleményben.

Az Ernesto és az Hugo neveket viselő kölniket csütörtökön mutatta be az állami laboratórium Havannában.

A Labiofam elmondta, hogy a Fidel Castrót az 1959-es győzelemhez segítő argentin származású forradalmárról elnevezett Ernesto fás és friss citromillattal rendelkezik majd. Az Hugo pedig, ami a néhai venezuelai elnök után kapta a nevét, lágyabb, gyümölcsösebb, a mangóra és a papayára emlékeztető illatot fog kölcsönözni a használójának.

„Nagyon vonzó parfümök lesznek, de a nevek is sokat jelentenek nekünk” – mondta Isabel González, mondta az ebéd alatt a Labiofam kutatási és fejlesztési intézet alelnöke.

Azonban a projekt a közösségi hálókon gúny céltáblájává vált, és a kubai forradalom támogatói is bírálták, tiszteletlenségnek tartva azt.

A Labiofam még a dolgozott volna az üvegcsék és a címkék dizájnján, mielőtt piacra dobta volna őket Kubában és a tengerentúlon.

„Nem propagandát akartunk csinálni, hanem tiszteletünket szerettük volna kifejezni feléjük, és hozzájárulni a nevük fennmaradásához” – mondta csütörtökön Mario Valdés biokémikus, aki az illattervező csapatot vezette.

A vállalat elmondta, hogy Che Guevara és Hugo Chávez családjai beleegyeztek, hogy felhasználják a nevüket a parfümökön. Ezt azonban utóbb a kubai kormány cáfolta.

„Ezt a felelőtlen lépést részletesen megvitattuk pénteken a vállalat igazgatójával és a még mindig fejlesztés alatt álló termékeket bemutató alkalmazottakkal” – olvasható a minisztertanács Raúl Castro elnök vezette végrehajtó bizottságának közleményében.

„Megtesszük a megfelelő intézkedéseket, hogy ezt a súlyos hibát kijavítsuk. Az ilyen kezdeményezéseket sem népünk, sem pedig forradalmi kormányunk nem fogja elfogadni.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság