A venezuelai kormány képeket tett közzé az „Hugo Chávez” otthonról, ahol a Gázai övezet elleni izraeli támadás menekült palesztin gyermekeit szállásolják majd el.

Nicolás Maduro elnök a múlt hónapban ígéretet tett arra, hogy otthont biztosít olyan palesztin gyermekek számára, akik árvává váltak és megsérültek a konfliktus során, amely mintegy kétezer palesztin, 64 izraeli katona és három izraeli civil életét követelte. Az izraeli hadsereg bombázásai és szárazföldi hadműveletei iskolákat, kórházakat és más létfontosságú infrastruktúrát pusztítottak el.

Maduro ígérete a venezuelai kormány Palesztinával való széleskörűbb szolidaritási erőfeszítéseinek részét képezi. Ezen erőfeszítések kiterjednek Gázának szánt több tonna humanitárius segélyre, újjáépítési segélyre vonatkozó ígéretekre, és más dél-amerikai kormányokkal együtt kifejtett diplomáciai nyomásra tartós tűzszünet, és egy „szabad Palesztinát” megteremtő tárgyalások eléréséért.

Kedden Elias Jaua venezuelai külügyminiszter bejelentette, hogy a menedékhely, az önkéntesek és az orvosi stáb kész fogadni a menekült palesztin gyermekeket, és teljesítették az UNICEF és a hazai gyermekvédelmi szervezetek által előírt jogi protokollt. A kormány most a palesztin hatóságok végső jóváhagyására várnak, hogy Venezuelába szállíthassák a gyermekeket.

Az intézményről pénteken közzétett képek egy részén az látható, amikor a menedékhelynek otthont adó Aragua állam kormánypárti kormányzója, Tareck El Aissami körbevezeti a házban a palesztin külügyminisztert, Rijad Al-Malikit.

A venezuelai hatóságok szerint a terv az, hogy a gyermekeknek boldog és a felépülést segítő környezetet biztosítsanak, és megadjanak nekik minden szükséges orvosi ellátást egészen addig, amíg biztonságos nem lesz számukra a visszatérés Palesztinába.

Venezuela Hugo Chávez elnöksége (1999-2013) óta Palesztina támogatója. Chávez 2009-ben megszakította országa diplomáciai kapcsolatait Izraellel reakcióképpen a zsidó állam által abban az évben folytatott „Öntött ólom” hadműveletre a Gázai övezet ellen, amelynek során valamivel több mint 1.400 palesztin és tizenhárom izraeli halt meg. Ezt követően szoros szolidaritási szövetséget épített fel a Palesztin Hatósággal, amelynek keretében számos megállapodást írtak alá.

Nincs egyetértés a palesztin kérdést illetően a politikailag megosztott Venezuelában. 2012-ben Antonio Ledezma, az ellenzéki MUD-koalíció vezető képviselője Izraelbe utazott, és találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Akkor Ledezma megígérte, hogy az ellenzék hatalomra kerül, akkor visszaállítják a kapcsolatokat Izraellel, és az jelenlegi kormány Izraellel szembeni álláspontját „irracionálisnak” és „furcsának” nevezte.

Írta: Ewan Robertson

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság