A Brasilia szövetségi államban lévő Santa María városába első kubai orvosként érkező Idania Santiesteban világított rá a brazil állampolgárok közegészségügyi helyzetének javítását célzó Más Medicos (Több Orvos) kezdeményezés lehetőségeiről.

Ugyanazt csinálom itt, amit Kubában csináltam. A különbség az, hogy brazilokkal másként kell bánni, mivel itt nem volt szokás, hogy a betegekkel barátságosan és melegséggel bánjanak” – mondta Santiesteban egy a Prensa Latinának adott pénteki interjúban.

A Más Medicos olyan program, amelyben a kicsi a távolság az orvosok és a betegek között, mivel az Általános Integráns Orvoslás szakértőinek rendelői a közösséghez közel helyezkednek el, körutakat tartanak, betegeket keresnek fel, érdeklődnek a páciensek étkezési szokásai és étrendje valamint életkörülményei iránt.

A Santiago de Cuba-i születésű Dr. Santiesteban ideiglenes rendelője a Santa María-i katolikus templom egyik helységében van berendezve, amíg egy igazi rendelőbe nem költözhet, ahol minden körülmény megfelelő lesz.

„Azért vagyunk itt, mert a Santa María-i közegészségügyi egység messze van innen, a betegek viszont itt vannak, akik támogatták ezt a kezdeményezést hat hónappal ezelőtt” – mondta az orvos.

Hozzátette, hogy boldog, hogy számíthat Diago Balevino da Silvára, aki közösség képviselője, abban, hogy megismerje a térség problémáit, meglátogassa a családokat és azonosítsa az olyan beteg embereket, akiknek komoly odafigyelésre vagy orvosi vizsgálatokra van szükség.

Balevino da Silva elmondta, hogy nagyon elégedett az orvos ott végzett munkájával, aki kivívta a betegek bizalmát és elismerését.

Santiesteban két másik kollégájával a közösség egyik házában lakik, harminc kilométerre a brazil fővárostól.

A Más Medicos program keretében 13,235 orvos 46 millió állampolgárt fog ellátni.

Kubából összesen 7,700 orvos érkezik, hogy ellátást biztosítson a vidéki területeken és a nagyvárosok környékén.

A kubai orvosok egy a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet és a kubai hatóságok által aláírt megállapodás értelmében dolgoznak Brazíliában.

Forrás: Prensa Latina