A Dominikai Köztársaság elnöke, Danilo Medina kiemelte országa erőfeszítéseit egy egyedülálló közegészségügyi szolgáltató hálózat kifejlesztésére, amellyel szélesítenék társadalombiztosítás hatókörét, és javítja az ágazat támogatott ellátásának minőségét.

Teljesíteni fogjuk azon célunkat, hogy egymillió háromszázezer új tagot vonjanak be a Nemzeti Egészségbiztosításba, amelynek következtében a lakosság száz százalékának fogják fedezni a rendszer keretében történő ellátásának költségeit, erősítette meg a vezető.

Bejelentette, hogy a költségvetésből 600 millió pesót (körülbelül 14 millió amerikai dollár) fognak elkülöníteni a közszféra számára, hogy biztosítsák az ingyenes orvosi ellátást az ilyen típusú kórházakban.

Megjegyezte, hogy kétmillió pesót (körülbelül 46 és félezer amerikai dollár) küldtek Végzetes Betegségek Alapnak, ami nyolcezer-kilencszáz betegnek tette lehetővé, hogy ne segítség nélkül kelljen szembenéznie a különleges gyógyszerek magas költségeivel.

Medina megemlítette a széleskörű, 95 százalék feletti oltási lefedettséget is, amelyekkel különböző betegségek ellen harcolnak, valamint a tuberkulózisban való elhalálozásban elért jelentős csökkenést.

Kijelentette, hogy haladás mutatkozik az új közkórházak nyitásában, valamint az emberek 34 alapellátási egységbe tömörítésében.

A sürgősségi szülészeti szolgálatok terén elért javulásnak köszönhetően sikerült leszorítanunk a gyermekhalandóságot 18 százalékra, az anyai halálozást négy százalékra, mondta Medina.

Forrás: Prensa Latina