Azok a gyilkos kezek, akik a nagyhatalmak érdekeit képviselik, azok akik elnyomást és erőszakot hoznak – soha nem állnak meg, legfeljebb elrejtik igazi arcukat, amikor nem az erőszak áll érdekükben és akkor a manipulálás eszközét választják – a latin-amerikai állampolgárok vérét ontják.

A nép harca véget érhetetlen, ha erőszak és igazságtalanság lép fel. Nagyon sok példát lehet említeni azok közül, akik minden erejükkel küzdöttek, mint annak két ártatlan hondurasi fiatalnak a példája, akik múlt vasárnap haltak meg. De rajtuk kívül is nagyon sokan keményen ellen állnak, amikor úgy döntenek, hogy szembenéznek zsarnokaikkal.

Néha a történelem elhalad vezetői mellet, de a nép sohasem, mert ők felkelnek az ellen, hogy néhány akaratának áldozatává váljanak. Amikor öntudat van, akkor ott kollektív válaszok is vannak.

Folytassátok a harcot, bátor hondurasi emberek. Nem vagytok egyedül, mi, a haladó világ gyermekei veletek vagyunk ezekben a napokban nemzeti harcotokban. De ezek a napok a válasz napjai is, mert a bánat tovább él, de az okok nem élhetnek és azok, akik ezekért felelősek, azoknak távozniuk kell. A harc addig él tovább, amíg az emberek fontosnak érzik a csatát.

Tartsatok ki hondurasi testvéreink, mert a történelmet tartós tintával írják, és ez a pillanat megmarad az idők fölött. Az Egyesült Államok, ahogy szövetségesei, nem lesznek felmentve minden akciójuk alól, amíg az emberek emlékezetei is megmarad az idők során.

Követeljük, hogy az Egyesült Államok kormánya adjon ki egy nyilatkozatot, ami nyíltan elhatárolódik a Johnson doktrínától, ami így szól: „Az Egyesült Államok jobban szereti, ha biztonságos szövetségesei vannak, mint demokratikus szomszédjai”. Most a tudatlanság elmúlt és a lelkiismeret felébredt, hogy ellenálljon és követelje a jogait és elsődleges szerepét. 

Nem tudják megállítani a világ népeinek felébredését!

A győzelemig örökké!

Haza vagy halál! Szocializmus vagy halál!

Győznünk kell!