A paraguayi közegészségügyi ágazatot jelenleg a fő kórházaknak nyújtott sürgős beavatkozások, az elmaradt fizetések és bónuszok miatti dolgozói tiltakozások és tüntetések, illetve létszámleépítésekkel való fenyegetőzések jellemzik.

A szakszervezetek képviselője jövő keddig adott időt Antonio Barrios közegészségügyi miniszternek, hogy az megoldást ajánljon annak a 600 orvosnak és egyéb dolgozónak, akik június óta nem kaptak fizetést.

A válasz közvetlenül a minisztérium vezetésétől jött, aki elmondta, hogy rendkívüli forrásokat mozgattak meg, hogy kifizessék az aktuális hónap béreit, de nincs semmi a késedelemre.

Ezzel párhuzamosan Barrios bejelentette, hogy az intézmény vezetése felfüggesztette a megbeszélt bónuszokat, túlóra-béreket, és más juttatásokat.

Öt fő paraguayi kórházban avatkoztak be sürgősen a szolgáltatás nagymértékű hiányosságai, a gyógyszerek és eszközök hiánya, valamint a politikai indíttatású kinevezések miatt.

Mindezek tetejébe még egy hivatalos bejelentést is közzétettek, amely szerint 100 millió dolláros adósság áll fent a gyógyszer- és eszközbeszállítókkal szemben, amely kifizetése a minisztérium számára immáron lehetetlenné vált.

A szakszervezet vezetése elmondta, hogy amennyiben az elmaradt fizetéseket nem rendezik kedd előtt, akkor utcai demonstrációk kezdődnek, és az egészségügyi központokban is folytatódnak a tiltakozások.

Ez a folyamat a közegészségügyi dolgozók részvételével a fővárosban szeptember 4-ére tervezett tömeggyűléssel venné kezdetét, amelyen több mint 30 szövetség, szakszervezet, őslakos és farmer szervezet is képviseltetné magát.

A demonstráción olyan követeléseket fogalmaznak meg, mint az állami vállalatok privatizációjának elutasítása, agrárreform, a tanárok támogatása, a közegészségügy fejlesztése, az oktatás javítása és béremelés.