A Latin-Amerika és Karib Térség Egysége Csúcstalálkozó támogatta hétfőn az argentin követelést a Falkland szigetek szuverenitására és elutasította az Egyesült Királyság olaj kizsákmányolását ezeken a szigeteken az Atlanti óceán déli részén.

islas_malvinas.jpg„Köszönöm nektek a kormányunk, a népünk nevében ennek a találkozónak a támogatását a követeléseinkre” – mondta az argentin elnök, Cristina Fernandez beszédében a csúcstalálkozó napirendi ülése előtt. Fernandez hozzátette, hogy országa folytatni fogja a törekvéseit, hogy elérjen minden határozatot és intézkedést a déli szigetvilág szuverenitásáért. 

Az ülés első szakaszában több felszólaló kifejezte szolidaritását a dél-amerikai országgal Nagy-Brittania egyoldalú döntése ellen, hogy feltárja az olajforrásokat a térségben

„Ez az újragyarmatosítás egyik legegyértelmübb megnyilvánulása” – mondta Venezuela elnöke, Hugo Chávez, míg a bolíviai Evo Morales az azonnali argentin visszaszerzést támogatta. 

Felipe Calderon elnök, a találkozó házigazdája kijelentette, hogy a találkozó jóváhagy két dokumentumot Argentína legitim jogára a Sandwich szigeten ás a déli Georgias szigeten (Falkland szigetek), amit erővel vettek el a dél-amerikai ország szuverenitását megsértve 1833-ban.