A Művészek és Értelmiségiek az Emberiség Védelmében Hálózat élesen elítéli a spanyol El País napilap címlapon közölt fényképét, arról az ismeretlen páciensről, akinek állapota legalább olyan súlyos, mint Venezuela elnökéé, Hugo Chávez Fríasé. Az újság mostani akciójával – mely része az állandó spanyol és észak-amerikai médiakampánynak – az El País Latin-Amerika-szerte a bolivári forradalom és vezetője Chávez elnök destabilizálása mellett foglalt állást.

A Művészek és Gondolkodók az Emberiség Védelmében Hálózata ismét szeretné felhívni a közvélemény figyelmét arra a demokráciákat fenyegető veszélyre, amit a politikai pártok szócsöveként működő médiavállalatok jelentenek.

Az információ szabadsága nem valósulhat meg a népek méltósága és önrendelkezése, és még kevésbé az emberiesség rovására.  A szólásszabadság eszménye mögé bújva a nemzetközi írott és elektronikus sajtó munkája több jól dokumentált esetben is kimeríti a „hazaárulás”, az „erőszakra vagy a politikusgyilkosságra való felbujtás” fogalmi kereteit.

Fontos, hogy éberek maradjunk a pszichológiai hadviselés ezen új, erősebb és szélesebb fronton indított támadásaival szemben, melyek világos célja a latin-amerikai és világszerte a felszabadítási folyamatok visszafordítása.

alt

A szólásszabadság álarca mögé bújt törvényen felüliségéhez nem szabad hozzászoknunk, kötelességünk lerántani ezt a maszkot, és helyén kezelni azt.

A Művészek és Gondolkodók az Emberiség Védelmében Hálózata szól minden jóhiszemű állampolgárhoz, munkáshoz, diákhoz, paraszthoz és társadalmi mozgalomhoz, akik békét, igazságot, demokráciát és függetlenséget áhítanak, hogy minden lehetséges fórumon ítéljék el a népek és az egyén méltóságára elkövetett támadásokat, amiket a médián keresztül – a korlátlan hatalom és a radikalizálódott nemzeti oligarchiák visznek véghez.

Felhívjuk a CELAC országok elnökeit, hogy szigorúan ítéljék el a népek és demokratikusan választott kormányaik ellen elkövetett médiaagresszió minden formáját. Azonnali jelleggel kérjük egy új független latin-amerikai és karibi kommunikációs megállapodás jogi, politikai, oktatási és kulturális konszolidációját.

Fordította: H. Márton