Nicolas Maduro venezuelai alelnök bejelentette múlt szerda este, hogy a titkosszolgálatok lelepleztek egy merényletkísérletet, amelynek célpontja vagy ő, vagy a parlament elnöke, Diosdado Cabello lett volna.

A merénylet hátterében az országba külföldről beszivárgott elemek álltak, akik arra készültek, hogy viszályt szítsanak az Venezuelai Egyesült Szocialista Párton belül Maduro vagy Cabello kiiktatásával.

Madurotól megtudhattuk, hogy a merényletre a Marcos Perez Jiménez vezette diktatúra 1958-as megdöntésének évfordulójára tervezett január 23-ai felvonuláson került volna sor, éppen az előtt, hogy az alelnök Kubába látogatna Chávez elnökhöz. A felvonulást, amelyet több tízezren vettek részt, sikerült zökkenőmentesen megtartani.

Ezalatt az ellenzék egy kosárlabda csarnokban tartott megemlékezést az 1958-as eseményekre, ahol azzal vádolták meg a jelenleg ideiglenes elnökként is funkcionáló Madurót, hogy arra készül, hogy folytassa Chávez diktatúráját.

Az erre vonatkozó vádakat határozottan visszautasította az a kőműves, Angel Colmenares, aki a január 23-ai kormányzati megemlékezésen felszólalhatott: Chávez elnök hozta el az igazi demokráciát hazánknak, és senki sem hisz az ellenzéki vezetőknek, akik azt állítják, hogy az elnök úr veszélyt jelent a demokráciára”.

A külföldi kampány ugyanakkor úgy tűnik, hogy fokozódik az ország vezetése ellen, ugyanis az El País című spanyol napilap címoldalán hozott egy képet, amelyen állítólag Chávez elnök látható, ahogy eszméletlenül fekszik kórházi ágyán csövekre kötve. Természetesen a képről rövid úton kiderült, hogy azon nem a venezuelai elnök látható, emiatt az újságnak bocsánatkérés mellett, el kellett távolítani a képet a weboldaláról, a következő napon megjelenő nyomtatott példányában pedig helyreigazítást kell közölnie.