A Hands off Venezuela kanadai szekciója arra kérte szimpatizánsait, és mindenkit, aki támogatja a venezuelai forradalom ügyét, hogy írjon levelet Jim Karygiannis Scarborough-Agincourt körzete Liberális Párthoz tartozó parlamenti képviselőjének, hogy ezzel is kifejezzék tiltakozásukat Karygiannis hazug és sértő petíciója ellen.

A képviselő felhívásában azt kéri, hogy országa kormánya támogassa a Kanadában élő venezuelai diaszpóra erőfeszítéseit, hogy visszaállíthassák anyaországukban a demokráciát. Karygiannis levelében azt is állítja, hogy az ország népe nap, mint nap szenved Chávez kormányának intézkedéseitől, ezért Kanada kormányának szolidaritásáról kell biztosítania a venezuelaiakat, és mindent meg kell tennie azért, hogy segítsen enyhíteni a szenvedésen.

Reakciójában a Hands off Venezuela értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mit is ért Karygiannis demokrácia alatt, hiszen a bolivári forradalom kezdete előtti 40 évben az országot ugyanaz az a hatalmi elit kormányozta, amely tömegesen sértette meg az emberi jogokat, egy 1989-es ellenzéki tüntetés során például 3000 embert öltek meg Caracas utcáin.

Érdemes megjegyezni, hogy ezzel az esettel kapcsolatban is Karygiannis indíthatott volna anno petíciót, sőt, már a kanadai parlamentben is felszólalhatott volna, hiszen 1988 óta tagja a Közösségek Házának (kanadai alsóház).

Valójában azonban aligha a venezuelai demokrácia helyzetéről, hanem a multinacionális cégek érdekeiről szól a mostani petíció. Amióta Latin-Amerikában sorra győznek a különböző népi erők, azóta ezen cégek már nem képesek olyan mértékben kizsákmányolni a természeti erőforrásokat, ezzel a cégek jelentős profit kiesést könyvelhetnek el.

A venezuelai kormányzat ráadásul a közösségi tulajdonba vett erőforrásokból származó jövedelmet a társadalmi jólét növelésére fordította. Csak néhány adat:

  • az UNESCO által elismerten megszűnt az analfabetizmusra
  • a szegénységet mértékét 50, a mélyszegénységét 70%-kal csökkentették
  • az ország történetében először, milliók számára tették lehetővé a hozzáférés az egészségügyi ellátást
  • megduplázódott a felsőoktatásba járók száma
  • megnégyszereződött azoknak a száma, akik igényt tarthatnak majd öregségi nyugdíjra

Ezen dolgok ismeretében nem véletlen, hogy Chávezt tavaly 81%-os részvétel mellett a szavazók 55%-a újraválasztotta. Már csak ennek fényében is érdekes, hogy Karygiannis szeretné kioktatni demokráciából Venezuelát, hiszen Kanadában, és más fejlett tőkés országokban is gyengíti a politikai rendszerek legitimációját, hogy a választások alacsony részvétel mellett zajlanak. (Kanadában 60% körül szokott alakulni a részvétel.)

Aki esetleg szeretne írni a képviselő úrnak, az angol vagy francia nyelven teheti meg, ha az alább címre küld neki egy e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Az eredeti petíció az alábbi linken érhető el:

http://www.jimkarygiannis.net/petition_and_action_requests/venezuelan_-_canadian_community_democratic_efforts