Ahogy Bolívia közeledik a 2014-es általános választásokhoz, az USA egyre intenzívebben folytatja szokásos, többnyire sikertelen felforgató stratégiáját szerte Latin-Amerikában és Kubában, ahol ezt a megszokott gyakorlatot már a forradalom első éveitől kezdve alkalmazták.
Akinek minimális rálátása van az USA perverz és illegális latin-amerikai intervencióinak történetére, könnyen megállapíthatja, hogy nem alakítottak ki új taktikát a forradalmi folyamatok aláaknázására.

Az Egyesült Államok felforgató tervei között – amelyeket múltban a CIA és más titkosszolgálatok kiviteleztek — megszokott gyakorlat a vezetők hiteltelenítése, vezetők közötti nézeteltérések generálása; helyi konfliktusok kirobbantása. Mindezt baráti szomszédos országokkal, ill. a lelkiismeretlen, finánctőkés érdekeket szolgáló, belső ellenzék támogatásával hajtatják végre.

Hugo Chávez és Evo Morales

Bolívia azóta célpontja ennek az elnyűtt, selejtes USA-taktikának, amióta Evo Morales elnök az „ellenség”, akit el kell távolítaniuk, mivel Morales a kizsákmányoltak mozgalmának vezetője, és antiimperialista álláspontja fenyegeti az Egyesül Államok érdekeit.

A hirtelen felerősödött médiakampány konzervatív „megmondó emberei” és a hiteltelen jobboldal sajtó most teljesen alaptalanul az elnök jövedelmét vették célba.

Szintén ugyanezek az erők hangsúlyozzák belföldön és külföldön a „mély ellentétet” Morales és alelnöke, Alvaro García Linera közt, néhol rasszista célozgatással, mivel az elnök bennszülött, alelnöke pedig fehér.

Névtelen cikkek láttak napvilágot dél-amerikai országok újságjaiban, amelyek szerint Linera az elnök életére tör. Ez nem más, mint ármányos, idejétmúlt, birodalmi stratégia, az „Oszd meg és uralkodj” elve.

Az USA még mindig ezt a megközelítést alkalmazza Kubában, amikor azt harsogja, hogy komoly ellentétek húzódnak meg Fidel és Raul Castro között.

A „békés ellenzék” kreálásának legfőbb színterei Kuba, Bolívia, Venezuela, Ecuador és Nicaragua. Az ellenzéki csoportokat arra képezték ki és azért fizetik őket, hogy kövessék Washington utasításait, terjesszenek hazugságokat és szüntelenül kritizálják a haladó vezetőket.

A bolíviai nép és a hatóságok felkészültek ezekre a támadásokra, amelyeket az ország jobboldali körzeteiből szerveznek, és a 2014-es választások közeledtével erősödni fognak.

Várhatóak voltak a Morales elnök egészségével kapcsolatos dezinformációk is. Az Egyesült Államok korábban hasonlóképpen tájékoztatta félre a világot Hugo Chávez és Fidel Castro egészségi állapotáról is.

Bár a Fehér Ház és titkosszolgálatainak eszközei és alapvető céljai mára széles körben ismertek, mégsem hagynak fel velük. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi években csúfos kudarcokat szenvedtek, és a forradalmi egység és változás szele keresztülsöpört Latin-Amerikán.

Patricio Montesino

fordította: S(c)eptic

Forrás: marxista.hu