Kubában megkezdődtek a 2012-2013-as általános választások. A következőkben röviden összefoglaljuk a folyamatot és a legfontosabb jellemzőit.

A kubai alkotmány előírja időszaki választások megtartását, amelyeken az állampolgárok szabadon, egyenlően és titkosan szavaznak. A választásokat az 1992-es választási törvény szabályozza.

Ezekkel a követelményekkel összhangban július 5-én az Államtanács meghirdette a 2012-2013-as általános választásokat, hogy a néphatalom helyi és tartományi képviselő-testületeibe, valamint a parlamentbe képviselőket válasszanak.

A helyi képviselő-testületekbe (városi tanácsokba) október 21-én, vasárnap választottak képviselőket két és fél évre, illetve ahol egyik jelölt sem szerezte meg az érvényes szavazatok több mint felét ott egy héttel később második fordulót tartottak.

Az Államtanács bejelentette, hogy nemsokára kihirdetik a tartományi és az országos képviselők öt éves időszakra való megválasztásának dátumát is. Miután a 11 milliós országban kihirdették a 2012-2013-as általános választásokat Országos Választási Bizottság (CEN) alakult. A tizenhét tagú testületnek Alina Balseiro lett az elnöke, Rosa Charró az alelnöke, Rubén Pérez pedig a titkára. Ezután több mint 220.000 kubai csatlakozott a választási hatóságokhoz tartományi, önkormányzati és szavazókörzeti szinteken. Minden önkormányzat szavazókörzetekre van osztva.

A jelenlegi választási törvény szerint a CEN és más választási hatóságok feladata megszervezni, vezetni és érvényesíteni a voksolási folyamatot.

Ahogyan a választási bizottságokat az állampolgárok különböző szinteken megalakítják, a törvény által biztosított teljes szavazati joggal, a tagjai a különleges kötelezettségeiknek megfelelő képzést kapnak.

A helyhatósági választások

A néphatalom önkormányzati képviselő-testületeinek (városi tanácsok) jelöltjeit lakossági gyűléseken választják ki, ahol az állampolgárok javasolják azokat a személyeket, akik szerintük a legjobban fogják őket képviselni a kormányzatban. Szeptember 3. és 29. között mintegy 51.000 ilyen gyűlést tartottak országszerte, és körülbelül 32.200 változatos életkorú és hátterű férfit és nőt javasoltak érdemeik és társadalmi elfogadottságuk alapján. Október 21-én több mint 29.500 szavazóhelyiség vett részt az önkormányzati képviselő-testületek tagjairól szóló szavazás első fordulójában. A választási törvény szerint az önkormányzati képviselők megválasztása után huszonegy napon belül a megválasztott önkormányzati képviselőknek találkozniuk kell, hogy megalapítsák az önkormányzati képviselő-testületeket, és ünnepélyes keretek között letegyék az esküjüket.

A tartományi és az országos képviselők megválasztása

Ezen a választásoknak az Államtanács még nem hirdette ki az időpontját.

A tartományi és az országos testületek jelöltjeit az önkormányzati képviselő-testületek jelölik, amelyek a saját tagjaik közül – akiket lakossági szinten választottak ki – választják ki őket. Ebben az értelemben a törvény lehetővé teszi, hogy minden önkormányzatban a tartományi és országos testületekbe jelölt összes képviselő legfeljebb ötven százalékát az önkormányzati képviselők közül válasszák ki.

Ebben a folyamatban fontos szerepet játszanak a jelölő bizottságok is, amelyeket munkások, parasztok, nő- és diákszervezetek képviselői alkotnak.

Az önkormányzati, tartományi és az országos testületek képviselői is visszahívhatók, ha elmulasztják a kötelességeik teljesítését, vagy olyan magatartást tanúsítanak, amely az 1999-es Mandátum Visszavonási Törvény szerint összeegyeztethetetlen a népképviseleti szereppel.

A választási névjegyzékek

A CEN becslései szerint körülbelül 8,5 millió kubai van nyilvántartásba véve a szavazáshoz. Ez a szám hasonló az elmúlt évekbeliekhez, és az ország demográfiai helyzetéhez kapcsolódik. Noha a választási névjegyzékeket folyamatosan frissítik az állami okmányirodákban, azokat a választások előtt egy állampolgárok és helyi (szavazókörzeti) választási hatóságok által végzett hitelesítései folyamatnak vetik alá.

A hitelesítési folyamat magában foglalja a választási névjegyzékek megjelentetését, így a magánszemélyek vagy a hatóságok kérhetik a szükséges információk korrekcióját. A 2012-2013-as választások előtt a választási névjegyzékek nyomtatott példányait forgalmas nyilvános helyeken függesztették ki szeptember utolsó és október első tíz napja között.

A szavazás

Kuba alkotmánya és a választási törvény kinyilvánítja minden 16 évnél idősebb kubai, beleértve a fegyveres erők tagjainak is a titkos, szabad és egyenlő választáshoz való jogát.

A törvény szerint azok nem szavazhatnak, akik bűncselekményt követtek el, vagy akiket mentális problémáik akadályoznak eme jog gyakorlásában.

A választások napján a szavazóurnákat általános iskolás és alsó középiskolás diákok őrzik, és a szavazatok leadására reggel hat és este hat óra között van lehetőség.

A CEN számai szerint Kubában 1976 óta minden választáson a választásra jogosultak több mint 95 százaléka vett részt, és kis számú – öt százaléknál kevesebb – elrontott vagy üres szavazócédulát adtak le. Ahogy a választások véget érnek, a számokat nyilvánosságra hozzák.