A 30. Havannai Nemzetközi Vásár (FIHAV) idén a kubai gazdaság derűlátó kilátásai közepette kerül megrendezésre, mondta Ricardo Cabrisas, a minisztertanács alelnöke és a téma nagyon tapasztalt és jól értesült szakértője.

Kuba fő vására nagy fejlődésen esett át az 1983-as első megrendezése óta, amikor még csak három kiállító volt, Spanyolország, Panama és Kuba, mondta Cabrisas egy interjúban. A vásár megalapítása óta, a forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak a támogatásával Kuba valóságának tükre lett, nemcsak gazdasági szempontból, de „a több mint fél évszázada zajló társadalmi átalakulásainknak szempontjából is, ami országunk elismertségének kifejezése volt, mint aminek piaca változatos üzleti lehetőségeket kínál” – mondta.

Röviden, ezek a kereskedelmi vásárok kedvező környezetet teremtettek kormányok és a vállalkozások számára kétoldalú tárgyalások lefolytatására, és megkönnyítik a kapcsolatokat a harmadik országokból származó üzletemberekkel, jegyezte meg.

Az idei vásáron körülbelül hatvan ország fogja kiállítani az áruit egy 15.000 négyzetméteres kiállítótérben az Expocuba vásárterén, mondta.

„Az idei vásár vonzó lehetőség lesz az üzletemberek számára, mert éppen a gazdasági modellünk frissítése folyamatának közepén vagyunk, ami kielégítően alakul” – tette hozzá Cabrisas.

Kuba 2013-as gazdasági kilátásaival kapcsolatban Cabrisas elmondta, hogy azok illeszkednek a 2011-2015-ös gazdasági tervben szereplő keretmunkához. Ez a tervet a Kubai Kommunista Párt 6. Kongresszusán elfogadott „Gazdasági és Társadalmi Irányelvek” alapján dolgozzák ki. Ennek a tervnek a középpontjában a minden területre, különösen az üzemanyag területére vonatkozó megtakarítások, az export növelése és változatosabbá tétele, az élelmiszer termelés, a munkahatékonyság és minden szektorban a nagyobb termelékenység állnak, mondta.

Cabrisas elítélte az Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádját, és kiemelte a Washington által több mint ötven éve életbe léptetett egyoldalú intézkedés ellen megnyilvánuló majdnem egyhangú nemzetközi szembenállást.

„Amikor Kuba gazdasági és társadalmi fejlődésének szintjéről beszélünk, meg kell említenünk a blokád negatív hatásait. Ez nem egy jelmondat; ez olyan dolog, ami ténylegesen jelen van immáron több mint ötven éve” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok szankciói ellenére a nemzetközi üzleti közösség nem vesztette el a Kubával kapcsolatos üzleti érdekeltségeit, és az ezekkel az intézkedésekkel való szembenállásnak a bizonyítéka a vásáron való nemzetközi részvétel minden évben, tette hozzá.

Kuba fő kereskedelmi partnerei jelenleg Venezuela, Kína, Spanyolország, Kanada, Brazília, Oroszország, Vietnam, Hollandia, Mexikó, Franciaország és Argentína, és Kuba figyelmet szentel mindenkinek, aki kölcsönösen előnyös és tiszteletteljes módon akar üzletet kötni, mondta.

Kuba kiemelt fontosságú szektoraival kapcsolatban Cabrisas így nyilatkozott: „A kereskedelem és a befektetések növelésére van szükségünk, de mindezt alapvetően a szervezés fogja meghatározni és azok az intézkedések, amelyeket azért fogadtunk el, hogy ezeket az eszközöket a legmegfelelőbbé alakítsák országunk gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából.” Kuba gazdasági terve előnyben részesíti többek között a megújuló energia, az élelmiszer termelés, a hidraulikus források, az infrastruktúra, a generikus gyógyszerek és biotechnológiai termékek fejlesztését, mondta.

„Alapvető fontosságú, hogy csökkentsük az importot, és a mezőgazdaság a legfontosabb prioritásunk, hogy biztosítani lehessen az élelmiszertermelés növelését. Köztudott, hogy jelenleg több mint 1,5 milliárd dollárnyi olyan terméket importálunk, amelynek legnagyobb részét itthon is meg tudjuk termelni, azokat kivéve például a búzát, amelyhez eltérő éghajlati körülmények szükségeltetnek.”

Mariel kikötőjére utalva elmondta, az egy befektetési folyamat részét képezi, ami nem csupán egy tároló terminál foglal magában, de egy különleges fejlesztési zónát is, amelyet mivel főleg a legmodernebb technológiai termékekre összpontosít, úgynevezett „tiszta gyáraknak” neveznek.

„A kikötő földrajzi elhelyezkedése miatt [Kuba északi partján, Havannától 25 mérföldre nyugatra található] hasznos a régió kereskedelme szempontjából, csakúgy, mint kelet-nyugati kereskedelmet illetően, a jövőben pedig, amikor a blokádpolitika megbukik nagyon értékes lesz az észak-déli kereskedelemben” – mondta Cabrisas.

Kuba szigorúan és pontosan teljesíti pénzügyi kötelességeit, amelyeket azok az új megállapodások írnak elő számára, amelyeket az adóssága újraszervezésének részeként kötött, összhangban a gazdasági lehetőségeivel és hitelezőinek megértésével” – fogalmazott. Röviden: „Kuba visszaállította a hitelképességét, amelyet az üzletemberek felismernek” – tette hozzá.

„A jelenlegi körülmények, amelyeken dolgozunk, politikák és az előrejelzések, elegendő és reális okot adnak az optimizmusra” – jelentette ki. „Népünknek sikerülni fog túljutni a nehéz időkön, és a forradalom történelmi vezetőségével továbbvisszük a változási folyamatot a szocialista rendszerünk megerősítésének érdekében.”

Marlen Borges