A Venezuelai Kommunista Párt (PCV) főtitkára, Oscar Figuera kijelentette, hogy pártja elutasítja a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) négy jelöltjét a december 16-i kormányzóválasztásokon.

A PSUV alelnöke, Diosdado Cabello nemrégiben bejelentette pártja Hugo Chávez és az országos végrehajtó bizottsága által gondosan kiválogatott jelöltek listáját 23 államban.

A PCV politikai irodája támogatja a PSUV összes jelöltjét, kivéve Bolívar, Merida, Amazonas és Portuguesa államokban.

„A cél a jó döntések megerősítése és a hibák kijavítása… valamint lehetővé tenni a bolivári forradalom fejlődését” – mondta Figuera.

Bolívarban a PCV azt mondja, hogy nem támogatja Francisco Rangelt, a PSUV jelöltjét, amiért annak vezetése ismételt kritikákat fogalmazott meg. A PCV helyette Manuel Arciniegát jelöli, mondván, hogy „számít a népi forradalmi bázisok támogatására Bolívarban”.

Rangel 2004 óta Bolívar kormányzója. Támogatta a Sidor, a most államosított acélgyártó cég transznacionális vezetését, és azon dolgozott, hogy aláássa a Guayana Szocialista Tervet (PGS) informálisan szövetséget kötve ezzel a bürokratákkal és a reformistákkal.

Arciniega az előző önkormányzati választásokon többek között a PCV, a Haza Mindenkinek (PPT) és a marxista szervezet, a Tupamaros támogatásával indult. A negyedik helyen végzett a szavazatok 4,96 százalékával, de úgy hírlik, hogy ma a chavista bázisok nagyobb támogatását élvezi.

Meridában a PSUV Alexis Ramirezt indítja, aki jelenleg a nemzetgyűlés törvényhozója, fiatal, de relatíve ismeretlen. A PCV Florencio Porrast jelöltette. Porras 2004 és 2008 között kormányzó volt, és egészen hetekkel ezelőttig a PSUV tagja volt.

Sok forradalmi meridai úgy kommentálta a kettejük közötti választást, mint választás „két rossz közül”, és a PCV tagjai is arra panaszkodtak, hogy „nem egyeztettek velük”, és hogy Porras jelölését „nem javasolta senki”.

Az október eleji elnökválasztásokon Merida volt az egyike annak a csupán két államnak, ahol Henrique Capriles több szavazatot kapott, mint Hugo Chávez. Azonban az ellenzéki jelöltnek úgy tűnik, hogy Meridában mégis kevesebb esélye van arra, hogy megnyerje a kormányzóválasztásokat, köszönhetően annak, hogy polgármesterként rosszul vezette Merida várost.

Amazonasban a PCV José Gregorio Mirabalt, a térség őslakos képviselőjét és a nemzetgyűlés törvényhozóját indítja, aki az őslakosok bizottságának is tagja. A PSUV jelöltje Nicia Maldonado, aki a közelmúltig őslakosügyi miniszter volt. Az Emberek Küzdelme a Földért Front azzal vádolja Maldonadót, „elárulta” a „testvéreit”, mert gyilkossággal vádolja Sabino Romero yupka vezetőt.

Portuguesában a PCV jelöltje Oswaldo Zerpa, Unda önkormányzat jelenlegi polgármestere, szemben a PSUV jelöltjével, Wilmar Castro Soteldóval. Castro Soteldo jelenleg kormányzó, két minisztériumi poszt betöltője, és részt vett az 1992-es puccskísérletben Chávezzel.

Zerpát is támogatja a Tupamaro mozgalom, és Franklin Fernández, a Tupamaro mozgalom portuguesai titkára azt mondta, hogy Zerpa polgármesterként „kéz a kézben dolgozik a közösségi tanácsokkal”, míg „Soteldo… kormányzati katasztrófa”.

Lehetséges a PCV vagy PSUV vetélkedő jelöltjeinek egyike mind a négy államban visszalép majd a választási kampány hajrájában, hogy elkerüljék a szavazatok megosztását.

Noha a jelöltek indításának határideje már hetekkel ezelőtt lejárt, változtatásokra még december 6-ig van lehetőség. A helyhatósági választások kampánya november 1-jén kezdődött, és december 13-a éjfélig tart.

A PCV a második számú országos politikai erő, amelyik támogatja Chávezt. Az október eleji elnökválasztásokon 482.317 szavazatot (ami az összes szavazat 3,29 százaléka) szerzett, míg a PSUV 43,01 százalékot kapott. A Chávezt támogató pártok közül a harmadik, a PPT 1,47 százalékot szerzett.

Tamara Pearson