A kormányzat október 23-án ismertette költségvetési terveit a Nemzetgyűléssel. A büdzsé bevételi és kiadási oldalán is 396,4 milliárd bolívar (közel 92,4 milliárd amerikai dollár) szerepel, elsődleges prioritását pedig a szociális és termelő jellegű beruházások jelentik.

A teljes költségvetés összege 33,09 százalékkal magasabb a 2012-ben jóváhagyotthoz képest.

A pénzügyi és tervezési miniszter, Jorge Giordani a költségvetés a Nemzetgyűléssel való ismertetése közben úgy fogalmazott, hogy annak célja az, hogy elősegítse annak az öt „történelmi célkitűzésnek” az elérését, amelyek az Hugo Chávez által 2013-19 közötti időszakra javasolt nemzeti tervben szerepelnek. A tervezetet előbb a helyi szervezetek vitatják meg, majd január 10-én kerül a parlament elé a végső változata.

Gazdasági tényezők és a jövedelem

A költségvetés bevételi oldalát átlagosan 55 dolláros hordónkénti olajárral kalkulálva számolták, ami jelentősen alatta marad a jelenlegi 105 dolláros árnak. Erre a számításra óvatosságból van szükség, hiszen 2008-ban, a globális pénzügyi válság hatására az addigi hordónkénti 140 dolláros olajár pillanatok alatt 40 dollárral esett vissza.

Venezuela számára az olaj exportja jelenti az egyik fő bevételi forrást, és az ebből származó extra bevételeket a kormány a polgármesterek vagy a kormányzók által szükségesnek ítélt szociális projektre fordítja.

Giordani kifejtette, hogy a kőolajból származó bevételek a jövő évi költségvetésből mindössze 83 milliárd bolívart, vagyis 21 százalékot fognak kitenni, a többi bevétel pedig adókból vagy más forrásokból, például a Kínával közös alapokból fog beérkezni. A 2012-es költségvetésben az olajpénzek még 55 százalékot tettek ki.

A Seniat az a kormányzati szerv, amelyik begyűjti a különböző adókat, és a becslések szerint idén 121 milliárd bolívart hajtott be az úgynevezett IVA adókból (az IVA-adókat azokra a termékekre vetik ki, amelyek nem alapvető fontosságúak), 54 milliárd bolívart pedig a nyereségre és a nagyon magas jövedelmekre kivetett adókból.

A költségvetési javaslatban az a becslés szerepel, hogy a venezuelai GDP jövőre 6 százalékkal fog növekedni, miközben az inflációt 14 és 16 százalék közöttire becsülik. Az infláció idén szeptemberben 18 százalékos volt, az év első felében pedig 5,6 százalékkal növekedett a gazdaság. A bolívart nem fogják leértékelni, továbbra is marad az amerikai dollárhoz kötött fixárfolyam, ami alapján 4,3 bolívar ér 1 dollárt.

Szociális kiadások

A következő évben a szociális kiadások (például az egészségügy, a közösségi- és a közszolgáltatások, a lakhatás, az oktatás és a szociális biztonság) a költségvetés 37 százalékát fogják kitenni. Ha szigorúan százalékosan nézzük ezt az adatot, ez csökkenést jelent az előző évihez képest, hiszen akkor a költségvetés 40 százalékát tették ki a szociális beruházások, azonban a jövő évi adat számszerűen nagyobb összeget jelent. Ez jövőre 147 milliárd bolívart fog jelenteni, szemben az idei évi 115 milliárddal.

Emellett a szociális kiadások nem kalkulálnak a Petroleos de Venezuela (PDVSA) és a Nemzeti Fejlesztési Alap (FONDEN) szociális beruházásaival. 2005-ös megalakulása óta a FONDEN 92 milliárd amerikai dollárral támogatott társadalmi-termelő projekteket országszerte.

A szociális célokra tervezett pénzek közül a legtöbb az oktatáshoz fog kerülni 11,7 százalékkal, ami 46,2 milliárd bolívart jelent. Szociális biztonságra 39,3 milliárd bolívar (9,9 százalék), egészségügyre 31,6 milliárd bolívar (8 százalék) kerül elkerítésre a költségvetésből. A kormány 19,5 milliárdot (4,9 százalék) különített el a társadalmi fejlődésre és részvételre.

Giordani arról is beszámolt, hogy a források helyi szintű szervezetekhez történő átcsoportosítása idén 49,1 százalékkal növekedett a tavalyihoz képest. Idén 4,47 milliárd bolívart kaptak helyi szervezetek, például az önkormányzatok. Ez a szám nem tartalmazza az extra költségvetési juttatásokat, így helyi projektre átcsoportosított extra olajjövedelmeket vagy a szövetségi állami kormányzatok, a helyi tanácsok és más, állami intézmények által nyújtott közvetett finanszírozásokat.

5,9 milliárd bolívart (1,5 százalék) fordít a költségvetés majd lakhatási és városfejlesztési célokra, amely nem tartalmazza a Simón Bolívar Alap egyéb forrásait. Kulturális és kommunikációs célokra 3 milliárd bolívart, tudományos és technológiai célokra pedig 2 milliárd bolívart fognak fordítani.

Ezen felül még 5,9 milliárd bolívart különítenek el olyan kormányzati szociális missziókra, mint az élelmiszer misszió, az egyedülálló anyák missziója vagy a Barrio Adentro egészségügyi misszió.

A venezuelai védelmi minisztérium a költségvetés 8 százalékát, 32,15 milliárd bolívart használ fel évente. Ezzel szemben az Egyesült Államok költségvetésének 26 százalékát költi nemzetbiztonságra.

Fernando Soto Rojas, nemzetgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, hogy a 2013-as költségvetés „lényege a humanizmus, mert támadja a szegénységet, a mélyszegénységet, és garantálja a szociális beruházások politikájának folytonosságát”.

Olvasóink alábbi linken részletes lebontást találhatnak a költségvetésről, azonban ez csak spanyol nyelven elérhető:

http://www.radiomundial.com.ve/sites/default/files/images/Resumen%20de%20la%20Distribuci%C3%B3n%20General%202013.pdf