A Victoria de Girón Alaptudományok és Preklinikai Tanulmányok Intézetének végzőseinek

Kedves honfitársaim!

Engedjétek meg, hogy emlékeztesselek benneteket, hogy öt évtizeddel ezelőtt nyilvános rendezvény keretében, eme nagy presztízsű intézmény első hallgatóinak és néhány más egyetem és nővérképző főiskola diákjának jelenlétében felavatták ezt az oktatási intézményt, válaszul a szomszédos birodalom ama bűncselekményére, hogy vízum- és állásígéretekkel elcsábították az ország 6.000 orvosának nagy részét.

A Victoria de Girón Alaptudományok és Preklinikai Tanulmányok Intézete jelezte a tömeges orvosképzésünk kezdetét. Az oktatás éppen csak megkezdődött, amikor a beköszöntöttek az októberi [rakéta] válság rázós napjai, és egy rövid intenzív kiképzés után az iskolát átalakították egy masszív légvédelmi egységgé.

Ez a szellem szülte és nevelte ennek az orvosi intézménynek azon hagyományát, amellyel, a legkritikusabb napok elmúltával, képes volt szakemberek tízezreit kiképezni és országunkat a legmagasabb szintekre emelni a preventív ellátás és egészségügy terén.

Sok diplomása vállalt tiszteletreméltó missziót a világ távoli sarkaiban nagyon nehéz körülmények között.

Az országok többségében Kuba mindenféle ellenszolgáltatás nélkül biztosította ezeket a szolgáltatásokat. Az ilyen magatartás adta hazánknak a jól megérdemelt presztízsét.

Gratulálok mindenkinek ezen az ötvenedik évfordulón, és különösen a Victoria de Girón Alaptudományok és Preklinikai Tanulmányok Intézete alapító tagjai érdemelnek különleges gratulációt. Ők tiszteletüket fejezték ki azokkal, akik több mint ötven évvel ezelőtt és számtalan élet árán megmutatták a hatalmas jenki birodalomnak, hogy milyen választ fog kapni mindenki, aki esetleg megkísérelné rabszolgasorba kényszeríteni a népünket.

Kevesebb mint 72 óra alatt legyőzték a zsoldos inváziót, amelyet az ő haditengerészetük képzett ki, szerelt fel és kísért a partjainkhoz; csak hatan vagy nyolcan tudtak elmenekülni a több mint 1.000 emberből.

Remélem, hogy továbbra is sikert sikerre halmoztok abban a nemes és emberi munkában, amelynek az életeteket szenteltétek.

Testvérien,

Fidel Castro Ruz

2012. október 17.

13:20