A brazil elnök asszony, Dilma Rousseff megvétózta az új erdészeti törvény egyes rendelkezéseit, megsértve ezzel az agrárlobbi érdekeit.

Az elnök asszony célja az volt, hogy ezzel helyreállítsa az eredeti örvényjavaslat egyes elemeit, amelyeket a parlament korábban eltávolított, hogy ezzel pedig visszaállítsa az egyensúlyt a társadalmi és környezeti szükségletek között – nyilatkozta Izabella Teixeira, környezetvédelmi miniszter. Ez egy új kezdetett jelent a hatalmas országban az erdőirtások elleni küzdelemben, mivel elegendő ösztönzőt tartalmazz a földtulajdonosok számára, hogy betartsák az új szabályozást.

Az ország első erdészeti törvényét még 1965-ben fogadták el, azonban annak végrehajtása meglehetősen nehézkesen ment, így gyakorlatilag szabadrablás folyt az országban. A törvény egyébként arra kötelezte a földtulajdonosokat, hogy területük egy részét kötelezően erdősítve kellett hagyniuk (Amazonas közeli államokban ez 80 százaléknyi területet jelentett, másutt 20 százalékot), azonban ez a jogszabály kevés még ösztönzőt tartalmazott, végrehajtására pedig kevés erőfeszítést tettek.

Az új törvény tiszta lappal való kezdést kínál azoknak, akik illegális erdőirtást hajtottak végre földjeiken, cserébe azok kötelesek szerződésben vállalni, hogy a törvényben előírt mértékig újra fásítják földterületeiket.

„Nem hisszük, hogy a kormánynak csökkentenie kellene a nagy- és középbirtokosok számára előírt környezetvédelmi szabályozókat – mondta Teixeira asszony – létezik egy egyensúlyi helyzet, és mi ezt most megtaláltuk.”

A törvény létrehozta a Vidéki Környezetvédelmi Nyilvántartó elektronikus adatbázisát, amely azt a célt szolgálja, hogy segítse a környezetvédelemmel kapcsolatos törvények betartatását.