A nemrégiben újraválasztott venezuelai elnök, Hugo Chávez kijelentette, hogy a következő hatéves terminusát a szocializmus építése irányába való „nagyobb haladás”, valamint, mint „a kapitalizmusból való eme átmenet nagyobb eredményessége és nagyobb hatékonysága” fogják fémjelezni.

A venezuelai elnök múlt hét szerda éjjel tette ezeket a megjegyzéseket az Országos Választási Tanács (CNE) ceremóniáján, ahol az elnökválasztások hivatalos győztesének hirdették ki Chávezt, aki a szavazatok 55 százalékának megszerzésével, 11 százalékkal legyőzte a jobboldali jelöltet, Capriles Radonskit.

Beszédében Chávez úgy fogalmazott, hogy a 21. század szocializmusa Venezuelában olyan dolog, amit „hosszú távra” találtak ki, és megígérte, hogy kormánya meg fog próbálni választ adni az állampolgári aggodalmakra az elkövetkezendő hat évben.

„Kormányként és államként kötelességünk, hogy felgyorsítsuk a hatékony válaszok és megoldások ügyvitelét arra a több ezer problémára, amelyektől a venezuelai emberek még mindig szenvednek. Kötelességünk, hogy még hatékonyabbak, pontosabbak legyünk, úgyhogy ezt minden nap nagyobb erővel folytatjuk” – mondta.

A háromszor megválasztott elnök azt is megerősítette, hogy az elkövetkezendő napokban a kormánya el fogja indítani a „Mercosur Missziót”, amely során Venezuela fejlődő területein vasútvonalakat és mélyvízi kikötőket létesítenek, hogy lehetővé váljon onnan termékeket exportálni más Mercosur tagállamokba.

„Rendkívül fontos, hogy a Trujillo állambeli La Ceibát és a Maracaibo tavat nemzetközi kikötőkké alakítsuk át. Továbbá újra kellene kezdenünk az Orinoco és a Karib-térség között húzódó vasútvonal megalkotását” – mondta az elnök, majd hozzátette, hogy „ez Latin-Amerika ereje, ez a történelmi projekt”.

Chávez annak bejelentésével folytatta, hogy mélyítik a kormányzati szociális programokat az általa „mikro-misszióknak” nevezett újítások bevezetésével, amelyeket az elnök szerint a szerveződött közösségek fognak beindítani helyi szinteken, és a legégetőbb problémákra irányulnak majd.

„Elképzeléseket vázolunk fel, átnézzük a feljegyzéseket, és a mikro-missziók egyéni és alapvető céljait, mivel elég sok lesz. Kisvárosokban, térségekben, gyárakban, iskolákban és egyéb különböző helyeken alkalmazzuk majd őket, ahol csak szükség van rájuk.”

A venezuelai elnök azt mondta, hogy annak érdekében, hogy ezek a projektek hatékonyak legyenek, azoknak civil szervezetekben kell gyökerezniük. „Továbbra is az embereknek kell adnunk a hatalmat, ez a megoldás. Nem a bürokrácia és az elit hatalma az, ami meg fogja oldani az emberek problémáit” – mondta.

A bejelentések a Chávez-kormány új szemléletét tükrözik, amely a szociális programok és más politikák végrehajtása nagyobb hatékonyságának és eredményességének garantálását célozzák meg. A venezuelai elnök nemrégiben bejelentette egy a szociális programokkal foglalkozó új minisztérium ugyanezen célból való létrehozását.

Rachael Boothroyd