A módosítások 2013. január 14-én lépnek életbe.

A jelenlegi migrációs politika frissítésére irányuló munka részeként, amely a jelenlegi és a belátható jövőben uralkodó körülményekhez igazítja azt, a kubai kormány úgy döntött, hogy lemond  a szükséges utazási engedélyről és a meghívó levélről.

Így aztán, 2013. január 14-től, csak a hagyományos útlevél bemutatása szükségeltetik majd, amely érvényes, és benne van a célország vízuma, ha ez szükséges. A hagyományos útlevelet minden olyan kubai állampolgár kaphat, aki megfelel a a migrációs törvény előírásainak, amelyet ezen rendelkezések alapján módosítottak. E törvény a Kubai Köztársaság Hivatalos Közlünyében való kihirdetése után kilenc nappal lép életbe.

Azok, akik olyan útlevéllel rendelkeznek, amelyet még eme döntés előtt bocsátottak ki, a belügyminisztérium illetékes hatóságaitól kérhetik annak frissítését teljesen ingyen. Azok pedig, akiknek érvényes utazási engedélyük van minden további eljárás nélkül útnak indulhatnak.

Arról is született döntés, hogy azoknak a kubai állampolgároknak, akik magáncélból külföldre utaznak, engedélyezve lesz, hogy az indulás napjától számított huszonnégy hónapig ott is tartózkodjanak. Amennyiben tovább szeretnének maradni, egy kubai konzulátustól be kell szerezniük a megfelelő igazolást a tartózkodás meghosszabbítására.

A módosított migrációs politika fenntartja a forradalmi állam jogát, hogy megvédje magát az Egyesült Államok kormánya és annak szövetségeseinek agresszív és felforgató terveitől. Ezért azok a rendelkezések, amelyeket azért hoztak, hogy a forradalom által létrehozott emberi tőkét megvédjék a gazdag államok agyelszívásától, továbbra is érvényben maradnak.

Idővel további, a migrációhoz kapcsolódó intézkedéseket fogadnak majd el, amelyek minden bizonnyal segíteni fogják a forradalom intézkedéseinek konszolidációját, amelyek Kuba emigránsaival való kapcsolatainak teljes rendezését célozzák.

Ma a Kubai Köztársaság Hivatalos Közlönye közzéteszi az Államtanács törvény erejű rendeletét, amely módosítja a jelenlegi migrációs törvényt, és más kiegészítő rendelkezéseket.

További információk a törvény által előírt szükséges eljárásokról, valamint az ország migrációs politikáját illető más sajátosságokról elérhetőek a Dirección de Inmigración y Extranjeríán, és a 2063218-as számon hangüzenet formájában; a Portal del Ciudadano Cubanón: www.ciudadano.cu, valamint a kubai külügyminisztérium honlapján: www.cubaminrex.cu.

2012. október 16.

Forrás: granma.cu