Államelnökök, politikusok és számos szolidaritási csoport küld nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosítják a jelenlegi venezuelai elnököt, Hugo Chávezt és a bolivári forradalmat a vasárnap esedékes elnökválasztások előtt.

Sok nyilatkozat dicsérte a bolivári forradalmat, amiért az újra fontossá tette a szocializmus napjainkban való jelentőségének megvitatását, és egy alternatív politikai rendszert mutatott a világnak.

„Tanulmányozzuk a bolivári kormány politikáját ahhoz, hogy megírjuk a saját programunkat” – mondta François Delapierre, Luc Mélenchon francia „Baloldali Frontjának” országos titkára, aki kijelentette, hogy hisz abban, hogy a venezuelai forradalom „inspirálóan hat a globális baloldalra”.

Delapierre kolléganője, Corinne Morel Darleux is kifejtette, hogy a válság sújtotta Európának követnie kellene Venezuela példáját, amivel „új lehetőséget” mutatott a világnak.

„Mi Európában Venezuela útjára akarunk lépni, vagyis a forrásokat a közjó szolgálatába állítani, hogy társadalmi fejlődést generáljanak, és megvalósítani a javak igazi újraelosztását, úgy, hogy azok találkozzanak a lakosság szükségleteivel” – mondta. Mind Delapierre, mind pedig Darleux nemrégiben Caracasba utazott, hogy részt vegyen a „A Régi Világ Neoliberalizmusa vs. Az Új Világ Szocializmusa” fórumon, és az AVN állami hírcsatorna interjút készített velük.

Az argentin elnök, Cristina Kirchner és az uruguayi államfő, Pepe Mujica a múlt hét elején szintén csatlakoztak a venezuelai elnököt támogató üzenetekhez.

Miközben Mujica úgy nyilatkozott, hogy azt hiszi Venezuela jövője „bonyolult” lesz, ha Chávez nem győz, Kirchner határozottan elutasította azokat a kritikákat, amelyek Chávez a demokrácia iránti elkötelezettségét kérdőjelezik meg.

alt

Amikor egy konferencián megkérdezték az egyesült államokbeli Georgetownban, hogy vajon Chávez tiszteletben fogja-e tartani az októberi választások eredményét, Kirchner úgy válaszolt, hogy „nem volt semmilyen precedens”, ami miatt kétségbe kellene vonni a hivatalban lévő elnököt.

„Nincs még egy olyan latin-amerikai elnök, aki ennyi választást nyert volna meg” – mondta Kirchner. „Sokat vitatkozom Hugóval, de nem hiszem, hogy vitatható lenne az elnök szavahihetősége demokráciát illetően” – tette hozzá.

Ahogyan közelednek a választások, különböző szolidaritási csoportok nagygyűléseket és eseményeket szerveznek, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a venezuelai választásokra és támogassák a forradalmi folyamatot egy esetleges külföldi intervencióval szemben. Rendezvényeket tartottak a múlt héten az egyesült államokbeli Houstonban és a kanadai Torontóban.

Az egyik legnagyobb megmozdulást az egyesült királyságbeli Venezuela Solidarity Campaign [Venezuelai Szolidaritási Kampány] (VSC) szervezte Londonban, amelyen több mint háromszáz aktivista vett részt.

„Nagyon jó légkör volt, olyan emberekkel, akik úgy gondolják, hogy Venezuela előremutatő példa szemben azzal, ami Európában folyik” – mondta Lee Brown, a VSC aktivistája.

Számos brit tudós és aktivista beszélt a gyűlésen, köztük az író Richard Gott és Kate Hudson háborúellenes aktivista, aki úgy beszélt Venezueláról, mint a „béke és a társadalmi haladás jelzőfényéről a világon”.

Eközben majdnem tízmillió személy több mint száz országból írt alá egy nyilatkozatot, amelyet az In Defence of Humanity Network [Az Emberiség Védelmében Hálózat] kubai ága fogalmazott meg Hugo Chávez és a bolivári forradalom védelmében a választások előtt.

Az Irish Venezuela Network [Ír Venezuelai Hálózat] szintén kiadott egy nyilatkozatot, amelyben a venezuelai választási folyamat támogatására és a Venezuela belső ügyeibe való külföldi beavatkozás elutasítására szólít fel. A felhívást ír politikusok, szakszervezetisek és kultúrával foglalkozó személyek is támogatták.

Különböző szolidaritási brigádok a világ minden tájáról, például Ausztráliából, Németországból és Nagy-Britanniából érkeztek Caracasba a múlt héten, hogy figyelemmel kísérjék a választásokat. Sokan közülük alig várják, hogy Chávez győzelmét ünnepelhessék.

Rachael Boothroyd