Minden New York-i lakos meg volt hívva a megemlékezésre, ami felelevenítette a kubai forradalom vezetője, Fidel Castro és az egyesült államokbeli polgárjogi harcos, Malcolm X között 1960. szeptember 19-én létrejött történelmi találkozót a harlemi Theresa Hotelben.
 fidel_malcom_x_kicsi.jpg
A pontosan 50 évvel később, 2010. szeptember 19-én, vasárnap tartott ünnepségen filmvetítés, korabeli fénykép- és újságkiállítás is volt, és beszédet mondott, mások mellett, Rosemari Mealy, a Fidel és Malcolm X: Egy találkozó emlékei című 1993-ban megjelent könyv szerzője, valamint William Sales, a Seton Hall Egyetem, Afrikai Tanulmányok professzora.
 
A rendezvényt, amit az eredeti találkozó helyszíne, az egykori Theresa Hotel közelében tartottak, megtisztelte Bruno Rodriguez, a Kubai Köztársaság külügyminisztere is, aki a különböző ENSZ rendezvényeken vett részt az ENSZ Közgyűlés 65. ülésszakán, ami azon a héten kezdődött.
 
Az ünnepségen Rodriguez elmondta, hogy az esemény mély nyomot hagyott számos generációban, és köszönetet mondott a kezdeményezésért, amely során felelevenítették ezt a történelmi találkozót.
 
1960 szeptemberében Fidel Castro New Yorkba utazott, hogy részt vegyen az ENSZ 15. közgyűlésén, ám az Egyesült Államokat 1953 és 1961 között irányító Eisenhower-adminisztráció ellenséges hozzáállásával találta szemben magát. Még a kubai delegáció biztonságának garantálása is problémákat okozott, és ez oda vezetett, hogy az végül Fidel Castróval együtt a feketék lakta környékre, Harlembe, a Theresa Hotelbe költözött, ami aztán a szeptember 19-i találkozó helyszíne lett.
 
A kubai miniszter a jelenlegi eseményekre is reagált, és hangsúlyozta, hogy Fidel Castro most egy olyan nemzetközi békefelhívás élén áll, amely egy lehetséges Irán elleni katonai agresszió veszélyeire figyelmeztet.
 
Rodriguez és a többi szónok is tisztelettel adózott a nemrégiben el-hunyt Lucius Walker tiszteletes emlékének, aki a kubai emberek közeli barátja volt és szimbóluma a szolidaritásnak, a blokád elleni harcnak és az öt kubai hazafi kiszabadításának. Az ő sajnálatos haláláról, nemcsak a külügyminiszter, de a Latin-Amerikai Orvosi Iskola friss diplomásai is megemlékeztek Kubában.