Hugo és Fidel egymást megölelve üdvözölték egymást a José Martí Nemzetközi Repülőtéren 1994. december 13-án. A történelmi találkozó egy új forradalmi korszak kezdete volt. A két latin-amerikai óriás először találkozott egymással. Abban a pillanatban egy elpusztíthatatlan és örökké tartó testvériség született meg.

Minden azzal kezdődött, hogy a havannai történész, Eusebio Leal meghívta Hugo Chávezt, hogy mondjon beszédet a Forradalmi Bolivári Mozgalom 200-ról.

A bolivári forradalom vezetője elfogadta a felkérést, és december 13-án Havannába utazott, ahol a kubai vezető, Fidel Castro fogadta. Másnap reggel újra találkoztak a Havannai Egyetem előadótermében.

„Tárt karokkal jövünk Kubába, és együtt segítséget nyújthatunk a mi Latin-Amerikánk forradalmi projektjének” – mondta Chávez miután Kubába érkezett.

Öt évvel később Fidel Castro Venezuelába utazott, hogy részt vegyen Hugo Chávez elnökké avatásának ünnepségén.

Chávez és Fidel ezután elkezdte megszilárdítani a stratégiai szövetséget Venezuela és Kuba között, ami később empátiává, eszmévé és barátsággá vált. A két vezető kapcsolata reményt adott arra, hogy Latin-Amerika végre egyesülhet.

„Fidel olyan, mintha az apám lenne, a társam, a mesterem, aki tökéletes stratégiával rendelkezik” – mondta Hugo Chávez a kubai vezetővel való szoros kapcsolatáról 2005-ben.

2004-ben a két forradalmi vezető megalapította a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetségét (ALBA). Ezt egy eszköznek szánták a XXI. századi felszabadításhoz. Az ALBA végül olyan mechanizmussá vált, amely legyőzte az ALCA-t. Ezzel pedig Latin-Amerika egysége és függetlensége valódi lehetőséggé vált; kivételes örökséggé az emberek és a jövő számára.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság