Néhány hónappal ezelőtt Henry Kissinger viccesen táncolt Stephen Colberttel az utóbbi Comedy Centralon futó show-jában. Az egykori külügyminiszter azonban éveken keresztül elkerülte a bűnrészességét vizsgáló eljárást borzalmas külföldi emberijog-sértésekben. Egy újonnan előkerült feljegyzés egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy 1976-ban Kissinger „zöld utat” adott az argentin újfasiszta junta piszkos háborújának, amelyet civilek és baloldali aktivisták ellen folytatott, és ami becslések szerint 30 ezer ember eltűnéséhez – vagyis halálához – vezetett.

1977 áprilisában Patt Derian egykori polgárjogi aktivista, akit Jimmy Carter elnök nem sokkal korábban nevezett ki emberi jogi helyettes államtitkárnak, az Egyesült Államok Buenos Aires-i nagykövetével, Robert Hillel találkozott. A beszélgetésükről szóló feljegyzést Martin Edwin Andersen találta meg, aki 1987-ben először számolt be arról, hogy Kissinger azt mondta az argentin tábornokoknak, hogy folytassák a terrorkampányukat a baloldaliak ellen (akiket a junta rendszeresen csak „terroristáknak” hívott). A feljegyzésben az áll, hogy Hill arról a találkozóról mesélt Deriannak, amely Kissinger és az argentin külügyminiszter, César Augusto Guzzetti között zajlott le előző júniusban. Hogy ők ketten miről beszéltek, az 2004-ben került napvilágra, mikor a Nemzetbiztonsági Archívum megszerzett és kiadott egy titkos feljegyzést, ami az ezen a találkozón folytatott beszélgetésről szólt. A dokumentum szerint Guzzetti azt mondta Kissingernek, hogy „a mi fő problémánk Argentínában a terrorizmus.” Kissinger így válaszolt: „Ha vannak tennivalók, akkor azokat gyorsan kell megtenni. De utána gyorsan vissza kell térni a normális eljárásokhoz.” Magyarán, csináljátok csak a gyilkos keresztes hadjáratotokat a baloldaliak ellen.

Henry Kissinger

Az új dokumentum azt mutatja, hogy Kissinger még nyíltabban bátorította az argentin juntát. A feljegyzés tanúsága szerint Hill így írta le a Kissinger-Guzzetti megbeszélést:

„Az argentinok nagyon aggódtak, hogy Kissinger kioktatja őket az emberi jogokról. Guzzetti és Kissinger nagyon hosszasan reggeliztek, de a külügyminiszter nem hozta föl a témát. Végül Guzzetti megtette. Kissinger megkérdezte, hogy mennyi időbe telne nektek (argentinoknak), hogy megszüntessétek a problémát. Guzzetti azt válaszolta, hogy meglenne az év vége előtt. Kissinger jóváhagyta.”

Más szóval Hill nagykövet elmagyarázta, hogy Kissinger zöld utat adott az argentinoknak.

Ez egy elmarasztaló nyilatkozat: egy amerikai nagykövet azt mondja, hogy a külügyminiszter arra ösztönöz egy elnyomó rezsimet, hogy kezdjen öldöklésbe.

Az argentin junta - és Kissinger - áldozatai

Az új feljegyzés szerint 1976 augusztusában Hill „személyesen tárgyalt erről az ügyről Kissingerrel, amikor egy San Franciscó-i Bohemian Grove (»Bohém Liget« – titkos társaság az USA-ban – a szerk.) összejövetelről tért vissza Washingtonba.” Kissinger, mondta Hill Deriannak, megerősítette a Guzzettivel való tárgyalást, és tájékoztatta Hillt, hogy azt akarja, hogy Argentína „számoljon le a terrorista problémájával az év vége előtt.” Kissinger amiatt aggódott, hogy a kongresszus által elfogadott új emberi jogi törvények arra kötelezik a Fehér Házat, hogy igazolja, hogy egy kormány nem követ el emberijog-sértéseket, mielőtt amerikai segélyt folyósít számára.

Azt remélte, hogy az argentin tábornokok be tudják fejezni a baloldal kiirtását, mielőtt a törvény hatályba lép.

Az új feljegyzés tanúsága szerint Hill jelezte Deriannak, hogy úgy gondolja, hogy Kissinger üzenete Guzzettinek arra késztette az argentin juntát, hogy fokozza a piszkos háborúját. Amikor visszatért Buenos Airesbe, áll a feljegyzésben, Hill „azt látta, hogy a terrorista halálos áldozatok száma meredeken emelkedik.” És a feljegyzés arról tanúskodik, hogy „Hill nagykövet azt mondta, hogy minderről be fog számolni a kongresszusnak, ha eskü alatt kell beszélnie. »Nem fogok hazudni« – jelentette ki a nagykövet.”

Hill, aki 1978-ban meghalt, soha nem tanúskodott arról, hogy Kissinger sürgette az argentin tábornokokat, és a Carter-adminisztráció politikája más irányt vett, és az emberi jogokat prioritássá tette az Argentínával és más országokkal való kapcsolatában. Ami Kissingert illeti, ő lavírozott – és azóta is lavírozik, kerüli a felelősségre vonást a Chilében, Bangladesh-ben, Kelet-Timorban, Kambodzsában és máshol elkövetett piszkos dolgokért. Akik figyelemmel kísérik Kissingert, azok már évek óta tudták azt, hogy (ugyan négyszemközt) legalábbis hallgatólagosan jóváhagyta az argentin piszkos háborút, de ez az új feljegyzés világossá teszi, hogy ő tette lehetővé ezt a lépést, ami több tízezer ember megkínzását, eltüntetését és meggyilkolását eredményezte. Ha legközelebb látjátok a televízióban táncolni, ne nevessetek.

Írta: David Corn

Forrás: motherjones.com