José Luis Espert argentin közgazdász Mauricio Macri elnök politikai mozgalmát egyszer „jól nevelt kirchnerizmusnak” nevezte, odaszúrva annak a koalíciónak, amelynek már a neve is – Cambiemos, avagy Változtassunk – meg akarja különböztetni magát elődeitől. Most, hogy maga is elnökjelölt lett, Espert olyan kormányt kíván alakítani, amely jóval kevésbé udvarias.

„Le kell építenünk másfél millió közalkalmazottat” – nyilatkozta az AQ-nak adott exkluzív interjújában Espert, aki az újonnan alapított Libertariánus Párt vezetője. „Száznyolcvan fokos fordulatot javaslok.”

Espert további megszorításokat szorgalmaz - Fotó: Facebook

A tavaly szeptemberben az IMF-fel kötött 57 milliárd dolláros készenléti megállapodás – a legnagyobb kölcsön a pénzügyi alap történetében – szigorú, ortodox gazdaságpolitika felé löki az argentin kormányt, és Macri kénytelen felhagyni a „fokozatossággal”, és teljes sebességgel a pénzügyi konvergencia felé száguldani. Espert azonban még további megszorításokat szorgalmaz.

Az országos sajtó állandó szereplőjének számító Espert szeretne lenni ugyanis a következő a politikán kívülről jövő figura, aki kihasználná a latin-amerikai kormányokat felforgató rendszerellenes hullámot. Ahogyan a konzervatív argentin szavazók egyre jobban kiábrándulnak a Macri-kormány gazdaságpolitikájából, Espert azt reméli, hogy nem védekező ortodoxiája visszhangra talál a köreikben.

A közgazdász azt állítja, hogy ő az egyetlen jelölt, aki ténylegesen elfordulna attól, amit „Argentína gazdasági populizmussal fémjelzett évszázados kudarcának” nevez.

A Sebastián Piñera chilei elnököt regionális szerepmodellnek tartó – „nemcsak az elképzelései miatt, de azért is, ahogyan azokat megvalósítja” – Espert az AQ-nak elmondta Chiléhez  és Peruhoz hasonlóan Argentínának is „meg kell változtatnia az egész termelési rendszert, de nem úgy ahogy az üzleti vezetők szeretnék.”

„Szakítanunk kell az importhelyettesítésen és az elszabaduló költségvetési hiányon alapuló modellünkkel, és felül kell vizsgálnunk a munkatörvényeinket, amelyek az olasz fasizmus idejére emlékeztetnek. Szabadkereskedelemre van szükségünk, és egy olyan államra, ami észszerű adókon keresztül finanszírozni tudja magát” – tette hozzá Espert, akinek február 2-án jelent meg „A cinkos társadalom” című könyve, amelyben bemutatja „azokat a gazdasági mítoszokat, amelyek hanyatlásba taszították Argentínát”.

De miközben Espert aggódik, a jelenlegi kormány soha nem fogja meglépni azokat a változtatásokat, amelyeket ő szorgalmaz.

„Engem támadnak, mint a hírvivőt, de a közgazdaságtanban a számok magukért beszélnek. Macri ciklusát rosszabb mérleggel zárjuk, mint amivel kezdtük” – mondta Espert.

Espert azt állítja, hogy a Macri és Cristina Fernández de Kirchner közötti hasonlóságok hozzájárultak ahhoz, hogy induljon az elnökségért. 2018 februárjában Espert írt egy véleménycikket a La Naciónba „Macri Csodaországban” címmel, amelyben bírálta a kormányt azért, amiért nem hajtotta végre azokat a strukturális reformokat, amelyek a fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesek.

„Ahelyett, hogy kijavította őket, úgy tűnik, hogy a Cambiemos kényelmesen megvan a Kirchner-kormányzatoktól örökölt kiegyensúlyozatlanság fenntartásával – sőt mélyítésével, amennyire ez még lehetséges. És ha a nemzetközi kamatlábak nőnek, és a projektet még jobban megnehezítik, akkor vagy Isten megsegít minket, vagy bűnbakot kell találniuk, akit a gazdasági problémákért hibáztathatnak” – áll a cikkben.

A cikk nagy visszhangot váltott ki, így a Cambiemos kénytelen volt felvenni a kesztyűt. Rodrigo Pena pénzügyminiszter szintén véleménycikkben reagált.

„Ahogyan a futballban, úgy a gazdaság világában is vannak olyan külső szemlélők, akik mindig előállnak valamilyen csodás megoldással” – írta Pena. „Egy dolog tét nélkül bírálni a lelátóról, és más vállalni a felelősséget sok millió argentin országának tényleges kormányzásáért.”

Ironikus módon, habár valószínűleg akaratlanul, Pena szavai feltűnően emlékeztetnek Cristina Fernández de Kirchner akkori elnök egy 2011-es nyilatkozatára. Ő akkor szintén azzal vágott vissza bírálóinak, hogy ha meg akarják változtatni az ország gazdasági modelljét, akkor „szervezzenek egy politikai pártot, és nyerjék meg a választásokat”. Kirchner tanácsát annak rendje és módja szerint megfogadták – és megszületett a Cambiemos.

Pena megjegyzése hasonló kihívásnak bizonyult hét évvel később: Tíz hónappal a sajtóban folytatott csörtéjük után Espert jelöltsége teljes fordulatszámon pörög.

Bár a nulláról induló Libertariánus Párt legversenyképesebb vetélytársaival összehasonlítva meglehetősen gyengének számít, Espertnek van pár olyan trükk a tarsolyában, amelyekkel el tudja érni, hogy üzenetét meghallják a tömegek. Amellett, hogy ő maga is a sajtóban rendszeresen szereplő közgazdász, számos neves kollégája is támogatja őt.

A legfontosabb közülük Javier Milei, Fausto Spotorno és Guillermo Nielsen, akik támogatásuk jeleképpen részt vettek a jelöltindító gyűlésén. Mindannyian Argentína leggyakrabban megszólaltatott közgazdászai közé tartoznak, így felbecsülhetetlen annak értéke, hogy Argentína legbefolyásosabb médiafelületein támogatják Espert nézeteit.

Espert azonban tudja, hogy további külső támogatásra is szüksége lesz. Bár nem kívánta elárulni, hogy meg akarja-e nyerni Jair Bolsonaro brazil elnök támogatását, a közgazdász az AQ-nak elmondta, hogy nyitott párbeszédet szándékozik kezdeményezni annak befolyásos gazdasági miniszterével, Paulo Guedessel, akinek hasonlóan ortodox nézeteit nagyra tartja. Guedes üzletbarát politikai környezet kialakítására vonatkozó terveivel kapcsolatban kijelentette, hogy ha Argentína nem teszi ugyanezt, akkor az ország „még annál is rosszabb helyzetbe kerül, mint amiben most van”.

Espert tudja, hogy csekély az esélye annak, hogy a győzelem közelébe kerüljön. Ezzel együtt a közgazdász találhat okot arra, hogy két cél elérésével eredményesnek értékelje az októberi indulását.

Egyrészről egy erős első fordulóbeli teljesítmény – és talán egy-két hely megszerzése az alsó házban – segíthet tovább építeni egy olyan mozgalom alapjait, amely középtávon készen állhat az elnökség megszerzésére. Ennek tudatában Espert egy januári Twitter-bejegyzésében arra biztatta a konzervatív szavazókat, hogy tegyék félre a kirchnerizmus visszatérésétől való félelmüket. „Meg fogunk szabadulni ezektől az őrültektől [a kirchneristáktól] a második fordulóban. Az előválasztásokon, és az első fordulóban szavazzatok valami jobbra, mint a kirchnerizmus és mint Macri középszerűsége. Szavazzatok a józanészre!”

Másrészről Espert jelöltségének veszélye nyomást gyakorolhat a Cambiemosra, hogy még inkább jobbra tolja a politikáját, hogy ne veszítse el a kiábrándult konzervatívokat az első fordulóban. A közgazdász legalább megvalósulni láthatja néhány elképzelését, még ha nem is ő valósítja meg őket. Egy decemberi Twitter-bejegyzésében, ami akár még egy Kirchner-Pena-jellegű önbeteljesítő kijelentésnek is bizonyulhat, Espert ezt írta: „Ahelyett, hogy amiatt sajnálkozna, hogy elméletileg hány szavazatot vehetek el tőle, a Cambiemos visszanyerhetné őket azzal, ha csökkentené a közkiadásokat és mérsékelné az adókat. Csinálja, és ne siránkozzon!”

Írta: Demian Bio

Forrás: Americas Quarterly

Fordította: Latin-Amerika Társaság