A szalagcímek már megjelentek: a vasárnap az urnákhoz járuló Puerto Ricó-iak 97 százaléka az állami státust választotta egy újabb véleménynyilvánító népszavazáson, ami az ötödik ilyen voksolás volt Puerto Ricóban. Vasárnap éjjelig több mint 502 ezer ember választotta az államiságot, míg körülbelül 7.700-an tették le a voksukat a függetlenség/szabad társulás és 6.800-an a jelenlegi területi státusz – az államszövetség mellett.

Az elkövetkezendő néhány napban sok szó esik majd erről a szavazásról. Itt van néhány dolog, amit tudni kell:

Nem sok Puerto Ricó-i szavazott.

A Puerto Ricó-i választási bizottság szerint mindössze a Puerto Ricó-iak 23 százaléka szavazott. Egy olyan helyen, amelyre a magas (50-80 százalékos) választási részvétel a jellemző, a hivatalos 23 százalék alacsonynak számít. Nagyon alacsonynak. Ebben nagy szerepe volt a sziget államszövetség- és függetlenség-párti pártjai bojkottjának. Az államiság pártolói azt fogják mondani, hogy ez a demokrácia és az emberek akarata nyilvánult meg. Mások azt mondják majd, hogy ez csak egy újabb drága színjáték akkor, amikor a sziget súlyos problémákkal küzd. Magyarán politikai pörgésre számíthatunk a szigeten.

A Puerto Ricó-iak az államiságra szavaztak, de a részvétel nagyon alacsony volt - Fotó: latinorebels.com

Most kapott a legkevesebb szavazatot az állami státusz 1967 óta.

2012-ben körülbelül 834 ezer Puerto Ricó-i szavazott az államiságra.

1998-ban 728 ezren szavaztak erre.

1993-ban körülbelül 788 ezren választották az államiságot.

1967-ben körülbelül 274 ezren szavaztak az állami státuszra.

Ugyanakkor most kapta a legkevesebb szavazatot államszövetség opciója.

Bojkott ide vagy oda, ez tény: körülbelül 6.800 ember szavazott a jelenlegi állapotra. Ez végzett az utolsó helyen.

Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rosselló úgy fogalmazott, hogy az emberek megnyilatkoztak. Itt az ideje a Tennessee Tervnek.

A kormányzó spanyolul elmondott beszédében lényegében arról beszélt, hogy a Rosselló-kormányzat képviselőket fog küldeni Washingtonba, és megkezdi a tárgyalásokat az államiságról.

A kérdés csak ez: érdekli-e ez egyáltalán Washingtont?

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, ami korábban azt mondta, hogy a népszavazás nyelvezetét nem hagyta jóvá, vasárnap éjjel nem kommentálta a népszavazás végeredményét.

Egyes amerikai politikusok és politikai szervezetek az eredmény mellett foglaltak állást.

Ráadásul az ország egyik legbefolyásosabb latino konzervatívja is támogatta a szavazást:

„A konzervatívoknak üdvözölniük kellene, hogy Puerto Rico az államiságra szavazott” – mondta Alfonso Aguilar. „Puerto Rico a konzervatív elvek bástyája. A választások rendre azt mutatják, hogy a Puerto Ricó-iak hatalmas többsége életpárti, hisz a hagyományos házasságban és nagyra értékeli a vallásszabadságot. Nagymértékben támogatják az iskolaválasztás lehetőségét és a Fegyveres Erőinket. Annak dacára, amit talán sokan gondolnak, utálják a nagy kormányt, mert átélték azt, és úgy vélik, hogy az kudarcot vallott. Az, hogy az államiságra szavaznak, valójában annak a vágynak a kifejeződése, hogy teljes mértékben élvezhessék azt a jólétet, amit szabadpiaci rendszerünk és korlátozott kormányunk biztosít. Nem kérnek több receptet – vagy segélyt –, csupán ugyanazokat a jogi és politikai előnyöket, amelyekkel az államok rendelkeznek, hogy magán kezdeményezésekkel és vállalkozásokkal fellendítsék a gazdaságukat.”

A LULAC (Egyesült Latin-amerikai Állampolgárok Ligája – a szerk.) szintén támogatta a szavazást.

„A LULAC együtt fog működni Puerto Rico kormányával, hogy elérje, hogy az Egyesült Államok kongresszusa a Puerto Ricó-i emberek az ezen a népszavazáson megnyilvánuló akarata szerint cselekedjen, és véget vessen 118 évnyi területi fennhatóságnak, és ismerje el Puerto Ricót az Unió 51. államának” – mondta a LULAC elnöke, Brent Wilkes.

Ahogy a Define American is.

„Számos más iratok nélküli fivérünkhöz és nővérünkhöz hasonlóan, a Puerto Ricó-iak – akik jogilag amerikai állampolgárok – méltányos képviselet nélkül járulnak hozzá Amerikához. Ezek az állampolgárok hozzájárulnak gazdaságilag egy olyan rendszerhez, amelynek előnyeit nem élvezhetik teljes egészében” – mondta a Define American igazgatója, Ryan Eller tiszteletes. „A Puerto Ricó-i amerikaiakkal való régóta zajló rossz bánásmód azt mutatja, hogy az „állampolgárság” jogi fogalma törékeny, és manipulálják azok, akik saját kényelmük érdekében meg akarják azt tagadni másoktól. Ez a vita a méltóságról szól, és arról, hogy egy olyan országban, amelyet a szabadság és az igazságosság elvei alapján hoztak létre, az emberi méltóságnak mindenkit meg kellene illetnie.

Forrás: Latino Rebels

Fordította: Latin-Amerika Társaság