Az Augusto Pinochet rezsimje által elkövetett atrocitásokon túl – amelyek során a becslések szerint 3.200 ember öltek és 38 ezer embert kínoztak meg – a chilei alkotmány és az ország politikai kereteinek nagy része is még a katonai diktatúrában gyökerezik. A teleSUR ezek közül vizsgált meg néhányat.

1. Latin-Amerika első magánnyugdíjrendszere

A Pinochet „chicagói fiúi” – egy közgazdász-generáció, amely Chicagóban tanult neoliberális közgazdaságtant – által 1981-ben bevezetett chilei magánnyugdíj-pénztári rendszer hivatkozási alap lett egyes piacpárti politikusok és tudósok számára, akik annak modelljét látták benne, hogy hogyan kell privatizálni egy állami nyugdíjrendszert.

Pinochet öröksége továbbra is rányomja a bélyegét Chilére - Fotó: Reuters

Bírálói szerint a Pinochet-érából megörökölt rendszer tízmillió tagja rendkívül alacsony nyugdíjban részesül – sokkal kevesebben, mint amit annak idején a Pinochet-rezsim ígért, vagyis az illető utolsó fizetésének 70 százaléka.

Az átlagnyugdíj jelenleg havi négyszáz dollár körül van, ami kevesebb, mint a minimálbér. A magánnyugdíj-pénztárak körülbelül 170 milliárd dollárt kezelnek. A befektetések minden veszteségét a befizetőkre terhelik.

Jelenleg mindössze három cég uralja a chilei nyugdíjpiacot, ők fedezik a dolgozói nyugdíjak 80 százalékát.

A piacon befektetett és eltérő feltételű nyugdíjalapokat nagyon érzékenyen érintette a chilei gazdaság a közelmúltban bekövetkezett lassulása.

2. A világ egyik legkorlátozóbb abortusztörvénye

1989-ben, pár hónappal a diktatúra vége előtt Pinochet teljes tilalmat vezetett be az abortuszokra vonatkozóan, amibe beletartoznak azok az esetek is, amikor az anya élete veszélyben van, vagy fennáll annak kockázata, hogy a gyermek születési rendellenességekkel jön a világra. A tilalommal hatvan éves törvényes gyakorlatot szüntettek meg.

Chilében egy nő, aki az abortuszt választja – még akkor is, ha a saját élete van veszélyben, ha nemi erőszak következtében esett teherbe vagy ha megállapítják a magzat életképtelenségét – akár öt év börtönnel is sújtható.

Csak öt ország van a világon, ahol hasonlóan szigorú tilalom van: El Salvador, Nicaragua, Málta, a Dominikai Köztársaság és a Vatikán. Becslések szerint Chilében évente 120 ezer nőn hajtanak végre illegális abortuszt.

3. Egyenlőtlen és drága felsőoktatási rendszer

A jelenlegi chilei oktatási rendszert teljesen átszervezték és privatizálták Pinochet katonai diktatúrája idején, aminek következtében a felsőoktatás egyre drágább és egyenlőtlenebb lett. Az 1990-es években a kormánynak nehezen ment az egyre több egyetemi hallgató ellátása, ami a diákok válságos méreteket öltő eladósodásához vezetett, és a diákok több kormányzati finanszírozást és több ingyenes egyetemi helyet kezdtek követelni.

Hatalmas diáktüntetések robbantak ki 2011-ben, amelynek hatására Michelle Bachelet elnök 2015-ben végül aláírt egy tervet az ingyenek egyetemi oktatásra. A Chilei Egyetemi Hallgatók Szövetsége azonban azt mondja, hogy csak a tandíj 14 százalékát finanszírozzák.

4. Hatalmas katonai költségvetés

Pinochet még mindig érvényben lévő vitatott 1980-as évekbeli alkotmánya szerint a fegyveres erők kapják az ország éves rézexportjából befolyó jövedelmek tíz százalékát. Az állami irányítású Codelco a világ legnagyobb rézvállalata.

Pinochet úgy vélte, hogy a chilei fegyveres erőknek kell lennie az úgynevezett „védett demokrácia” egyik pillérének, így a diktatúrát követő kormányok kénytelenek voltak fenntartani és az infláció mértékével kiigazítani a katonai költségvetést.

Bachelet kormány ígéretet tett az alkotmányos szabályozás módosítására, miután 2015 augusztusában sikkasztási botrány tört ki, amelyben magas rangú katonatisztek voltak érintettek Sebastián Piñera elnökségének idején, de a bűncselekmény folytatódott az ő első ciklusa alatt is.

5. Az ország alkotmánya

A jelenlegi chilei alkotmányt 1981-ben vezették be Pinochet és szövetségesei. Az alkotmányreform, amely korrupcióellenes metódusokat léptetne érvénybe, volt Bachelet egyik fő kampányígérete legutóbbi elnökválasztási kampányában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság