Az Amerikák csúcstalálkozója kapcsán megjelent remények az USA Latin-Amerikához fűződő kapcsolatainak új megközelítésére rövid életűnek bizonyultak, amikor a csúcs utáni napon az USA kormánya kijelentette, hogy nem fogják újra tárgyalni a NAFTA-t (North American Free Trade Agreement - Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény), és hogy az USA gyorsan kezd haladni mindhárom olyan országgal, amelyekkel kötött szabadkereskedelmi megállapodást: Panama, Kolumbia és Dél-Korea ügyében.

A bejelentések időzítése nyilvánvalóvá tette, hogy ezeket a politikai döntéseket előbb hozták, de nem jelentették be, hogy elkerüljék a konfrontációkat a csúcsértekezlet alatt. A bejelentés azt is megerősíteni látszik, hogy az USA politikája nem fogja tartalmazni azokat a sürgető változásokat, amelyeket a jelenlegi többszörös globális válságok és a félteke új realitásai követelnek.

Úgy tűnik, hogy Obama elnök elfelejtette a jelenlegi kereskedelmi modell széleskörű elutasítását, amellyel a kampánya során találkozott. A Kongresszusban lévők sokan egy új kereskedelmi modell fogadalmával kampányoltak. Brown szenátor Ohio-ból egy új “kékszalagos” bizottságra hívott fel, amelynek új kereskedelmi keretet kell megformálnia. Az Obamát a hatalomba juttató szervezett bázis egy erős szegmense ugyanazokból az aktivistákból állt, akik szembe fognak vele fordulni, amint ő megfordítja a kereskedelemre vonatkozó álláspontját.

Egy BBC-interjú alatt, Dan Restrepo, az elnök tanácsadója latin-amerikai ügyekben, állítása szerint kétli, hogy akár ő, akár az elnök elolvasná az USA és Latin-Amerika közötti kapcsolatok tragikus történetéről szóló könyvet, amelyet Chavez elnök adott neki. Sajnálatos, hogy az USA politikáját alakítók valószínűleg nem olvassák el Galeano krónikáját. Mint az igazságot feltáró bizottságok régiószerte emlékeztettek minket; döntő tanulni a múltból, hogy ne ismételjük meg azt.

Obama mantráját, hogy “tovább kell lépnünk a múlttól”, egyensúlyba kell hozni a múlt tragikus politikáinak a teljes beismerésével, és az ezektől eltérő akciók iránti elkötelezettséggel a jövőben, nem csak Latin-Amerikában, hanem az egész világon. Megtapsoltuk az elnököt a korábban klasszifikált információ felszabadításáért, amely világos vádemelés azok ellen, akik kínzásokat folytattak, és ehhez jogi fedezetet nyújtottak. Ez érdekes forgatókönyvet teremt, mivel európai kormányok jelezték a szándékukat, vádat emelni emberek ellen a részvétel minden szintjén, ha úgy tűnik, hogy nem készülnek eljárni ellenük az Egyesült Államokban. Ez növeli a nyomást Obama elnökre és az Igazságügyi Minisztériumra, hogy cselekedjenek.

Bolívia vasárnap, szakszerű diplomácia révén Obama elnöktől elérte a Morales elnök elleni, feltárt gyilkossági összeesküvés nyilvános elítélését. Míg ezt fontos gesztusként ismerte el, a bolíviai kormány a következőkben pótlólagos feltételeket követelt az USA-hoz fűződő diplomáciai kapcsolatok helyreállításához. Bolívia öt témát határozott meg a tárgyaláshoz: gazdasági együttműködés, kábítószer-tilalom, kereskedelem, “politikai változás”, és kölcsönös tisztelet.

Itt az USA-ban, az átláthatóság és az elszámoltathatóság politikáját kell elérnünk a National Endowment for Democracy (Nemzeti alapítvány a demokráciáért) és USAID szervezeteken keresztül fizetett összegekkel kapcsolatban. Ezeknek a szervezeteknek a könyveit szélesre kell tárni, világosan azonosítva a címzetteket és az alvállalkozókat.

A People's Forum (Nép fóruma) felhívta a társadalmi mozgalmakat az USA-ban, hogy ragaszkodjanak a félteke kapcsolatainak az átszervezéséhez, egy új, az egyenlőségen, az egymás kiegészítésén, a kölcsönös előnyökön, az együttműködésen és az igazságos kereskedelmen alapuló új gazdasági modell függvényében. A jelenlegi válság megoldása is új életmódot követel, amelyet a kontinens bennszülött népei így határoznak meg: “Jól élni”.

Tom Loudon a Quixote Center társigazgatója, Washington, DC.

http://www.truthout.org/042809B

(Fordítás: Szende Gy.)