Simón Bolívar népe vagyunk, és a békében és minden állam tiszteletben tartásában hiszünk.

Szabadság és függetlenség

Több mint két évszázaddal ezelőtt apáink úgy alapítottak köztársaságot, hogy abban minden ember szabad és egyenlő a törvény szerint. Nemzetünk a legnagyobb áldozatokat hozta a dél-amerikai emberek azon jogáért, hogy ma megválaszthassák a vezetőiket és meghozhassák a saját törvényeiket. Apánk, Simón Bolívar történelmi örökségére mindig emlékezünk. Bolívar az életét adta azért, hogy egy igazságos és egyenlő államot hagyjon ránk.

Hiszünk a békében, a nemzeti szuverenitásban és a nemzetközi törvényekben

Békés emberek vagyunk. Függetlenségünk két évszázada alatt soha nem támadtunk meg egyetlen másik országot sem. Népünk egy békés, tömegpusztító fegyverektől mentes térségben él, ahol mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, bármi is legyen az. Tiszteletben tartjuk a nemzetközi törvényeket és a világ minden népének szuverenitását.

Nyitott társadalom vagyunk

Dolgozó emberek vagyunk, gondoskodunk a családunkról, és szabadon gyakoroljuk a vallásunkat. A világ minden tájáról származó bevándorlók köztünk élnek, és tiszteletben tartjuk a sokszínűségüket. Sajtószabadság van nálunk, és lelkes használói vagyunk a közösségi médiának.

Az amerikai nép barátai vagyunk

Népeink története a szabadságért folytatott küzdelmeink kezdete óta össze van kötve. A venezuelai hős, Francisco de Miranda találkozott George Washingtonnal és Thomas Jeffersonnal az Egyesült Államok függetlenségének első éveiben. Olyan eszmékről beszélgettek, mint a szabadság és igazságosság, amelyek alapvetően meghatározták a függetlenségért folytatott küzdelmünket. Mi is úgy véljük, hogy a szabadság és a függetlenség alapvető fontosságú országaink fejlődése szempontjából. A népeink közötti kapcsolatok mindig is békések és tiszteletteljesek voltak. Történelmileg stratégiai területeken vannak közöttünk üzleti kapcsolatok. Venezuela mindig felelős és megbízható energiaellátója volt az amerikai embereknek.

2005 óta Venezuela vállalatunknak, a CITGO-nak köszönhetően kedvezményes árú „fűtőolajat” biztosít az Egyesült Államok egyes alacsony jövedelmű közösségeinek. Ez a hozzájárulás több tízezer amerikai állampolgárnak segít túlélni a nehéz körülményeket azzal, hogy hitet és szükséges támogatást ad nekik a szükség idején, ami bizonyítja, hogy a szolidaritás milyen erős, határokon átnyúló szövetségeket képes teremteni.

Az Egyesült Államok hihetetlen módon országunkat fenyegetésnek nyilvánította a nemzetbiztonságára és külpolitikájára nézve

Egy aránytalan lépéssel Obama kormánya „országos vészhelyzetet” hirdetett, és Venezuelát a nemzetbiztonságára való fenyegetésnek nyilvánította (09-15-2015-ös kormányrendelet). Az Egyesült Államok kormányának ezen egyoldalú és agresszív lépése országunk ellen nemcsak megalapozatlan, és sérti a nemzetközi jog szuverenitásra és önrendelkezésre vonatkozó alapelveit, de azt a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) mind a 33 állama, valamint a Dél-amerikai Államok Uniójának (UNASUR) tizenkét tagállama egyhangúlag elutasítja azt. Egy 2015. március 14-én kiadott nyilatkozatában az UNASUR megerősítette azt, hogy határozottan elutasítja ezeket a korlátozó intézkedéseket, amelyek nem segítik elő régiónk békéjét, stabilitását és demokráciáját, és felszólította Obama elnököt, hogy vonja vissza ezt a Venezuela elleni kormányrendeletet.

Elutasítjuk az egyoldalú intézkedéseket és a beavatkozó politikát

Obama elnök, akinek nincs felhatalmazása beavatkozni a belügyeinkbe, egyoldalúan egy sor olyan szankciót vezetett be venezuelai tisztviselők ellen, amelyeknek várhatóan messze ható következményei lesznek, beavatkozva ezzel alkotmányos rendünkbe és igazságügyi rendszerünkbe.

Egy többpólusú világ hívei vagyunk

Úgy hisszük, hogy világunknak a nemzetközi jog szabályain kell alapulnia, anélkül, hogy bárki beavatkozna más országok belügyeibe. Meggyőződésünk, hogy az összes ország egymással való tiszteletteljes kapcsolata az egyetlen útja a béke és az egymás mellett élés erősítésének, illetve egy igazságosabb világ megteremtésének.

Becsüljük a szabadságjogainkat és fenntartjuk azokat

Országaink története során az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem próbálta meg a venezuelaiakat rendeletekkel irányítani. Ez egy zsarnoki és birodalmi lépés, ami visszalök minket az Egyesült Államok és Latin-Amerika és a Karib-térség kapcsolatának legsötétebb napjaiba.

A régi barátság nevében felhívjuk amerikai fivéreink és nővéreink, az igazság- és szabadságszerető emberek figyelmét arra a törvénytelen agresszióra, amelyet az önök kormánya követ el ellenünk. Nem fogjuk hagyni, hogy az Egyesült Államok népével való barátságunkat befolyásolja Obama elnök ezen érzéketlen és alaptalan döntése.

Követeljük, hogy:

  1. Az Egyesült Államok kormánya azonnal hagyjon fel a venezuelai nép és demokrácia elleni ellenséges akciókkal.
  2. Obama elnök semmisítse meg azt a kormányrendeletet, amely Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonságára való fenyegetésnek nyilvánítja, ahogyan ezt a Dél-amerikai Államok Uniója (UNASUR) kérte.
  3. Az Egyesült Államok kormánya vonja vissza becsületsértő és rágalmazó nyilatkozatait és lépéseit a tiszteletreméltó venezuelai tisztviselők ellen, akik csupán törvényeinknek és alkotmányunknak engedelmeskednek.

A szuverenitásunk szent

Az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak elveit ma is ugyanolyan méltósággal követi Simón Bolívar népe. A nemzeti függetlenség iránt érzett kölcsönös szeretet nevében azt szeretnénk, ha Obama elnök kormánya átgondolná és helyrehozná ezt a veszélyes példát.

Meggyőződésünk, hogy szabadságunk védelme olyan jog, amit soha nem szabad feladnunk, mert az emberiség jövője a mi országunkon is múlik. Ahogy Simón Bolívar mondta: „Az Újvilág szabadsága a világ reménysége.

„Venezuela nem fenyegetés, hanem remény!”

„Függetlenség vagy semmi!”

Simón Bolívar

Nicolás Maduro Moros

A Venezuelai Bolivári Köztársaság elnöke

Fordította: Latin-Amerika Társaság