Az előző hét végén, január 29-től 31-ig Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság elnöke részt vett a Francia Kommunista Párt által rendezett konferencián, a Latin-amerikai és Európai Haladó Erők Találkozóján Párizsban.

parizs.jpg 

A konferencián 28 ország képviseltette magát a két régióból, Latin-Amerikából és Európából. Delegációk érkeztek Belgiumból, Bolíviából, Brazíliából, Chiléből, Ciprusból, Csehországból, Ecuadorból, El Salvadorból, Finnországból, Franciaországból, Görögországból, Hondurasból, Katalóniából, Kolumbiából, Kubából, Magyarországból, Mexikóból, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Paraguayból, Peruból, Portugáliából, Spanyolországból, Svájcból, Svédországból, Uruguayból és Venezuelából.

A 28 országból legfőképpen a kommunista pártok delegáltjai vettek részt, de volt példa szakszervezeti és civil mozgalmak képviseletére is. Ezenkívül részt vett még egy hollandiai székhelyű nemzetközi szervezet, a Transnational Institute is.

Társaságunk számára nagyon fontos volt ez a találkozó, sikerült nagyon sok új kapcsolatot teremtsünk a latin-amerikai országok képviselőivel. Igazából nehéz is lenne minden kétoldalú találkozót felsorolni, ezért csak négy, kiemelten fontos megbeszélésről írunk most.

Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani Carolus Wimmerrel, a Venezuelai Kommunista Párt (PCV) külügyi vezetőjével, aki egyben a Latin-Amerikai Parlament alelnöke is. Carolus Wimmer, mint ahogy a vezetékneve is mutatja német származású, aki fiatalkorát Bajorországban töltötte, onnan vándorolt ki a családja Venezuelába. Így - nemcsak mint a PCV külügyi képviselője – természetesen kiemelt figyelmet szentel Európának, az európai marxista mozgalmaknak. Ezért érdeklődött hazánk iránt is, bár ismeri a magyarországi radikális baloldali mozgalmak nehézségeit. Már az első nap Wimmer és Kalocsai Kinga több mint kétórás beszélgetést folytattak, amelynek a végén több dologban is megállapodtak: a jövőben a Venezuelai Kommunista Párt folyamatos kapcsolatot tart fent a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társasággal; Wimmer kifejezte készségét, hogy az ősz folyamán ellátogat Budapestre és egy közös konferencián, előadáson vesz részt.

Kérte, hogy segítsünk abban, hogy szervezetünk jó kelet-európai, balkáni kapcsolataival ők is fel tudják venni a kapcsolatot, velük is sikerüljön együttműködést kialakítani. Mint minden kétoldalú megbeszélésen, itt is felmerült, hogy a társaságunk egyik fő célja, megismerni, felvenni a kapcsolatot a latin-amerikai szakszervezeti, gyárfoglaló mozgalmakkal. Carolus Wimmer ebben is segítséget ajánlott fel. Megegyezés született arról is, hogy a jövőben különösen szorosan együttműködik a két szervezet, segítséget ajánlott programjainkhoz, Venezuelába utazó delegációk fogadásához.

Hasonló jó kapcsolatot sikerült kialakítani María Mirtala Lópezzel El Salvadorból, aki amellett, hogy az FMLN egy magas rangú képviselője a karibi parlament (PARLACEN) Európáért felelős külügyese.

Sikerült felvegyük emellett a kapcsolatot Uruguayból a Kommunista Párt és egyben a Frente Amplio kormánypárt képviselőjével, Juan Canessával, aki jelenleg a Montevideói polgármesteri hivatal egyik magas rangú képviselője. Vele sikerült megegyezni közös szakszervezeti programok kiépítésében, szakszervezeti delegációk kétoldalú látogatásában.

Ezenkívül fontos beszélgetéseket sikerült folytatni Ecuadorból Pedro Páez Pérezzel, aki jelenlegi a kormány egyik magas rangú képviselője és 2007-2008 között gazdaságpolitikai miniszter volt. Felajánlotta, hogy ő is szívesen ellátogat hazánkba, szívesen tart előadást a Déli Bank illetve a Sucre létrejöttéről, amik létrehozásában ő személyesen is részt vett.

A konferencián a résztvevő szervezetek több témát is megvitattak, beszéltek a világ válság hatásairól és annak kezelési módjairól, arról, hogy míg Európában ezt az emberekkel fizettetik meg, addig Latin-Amerikában a haladó kormányok milyen pozitív megoldássokkal próbálkoznak. Szó volt a két térség integrációs folyamatairól, hogy míg Latin-Amerikában igazságon és szolidaritáson alapuló integrációs folyamatok mennek végbe addig az Európai Unióban ez fel sem merül. Az Európai Unió, nem csak belső szerkezetében igazságtalan, hanem a fejlődő, latin-amerikai országokra is igazságtalan, kizsákmányoló szabadkereskedelmi megállapodásokat akar rákényszeríteni – akárcsak az Egyesült Államok – és még mindig saját gyarmataként kezeli a régiót.

parizs_2.jpg

Szó volt az élelem biztonságról és mezőgazdasági területek felhasználásáról. Míg Latin-Amerikában sorozatos földreformokat hajtanak végre, addig Európában elveszik a földeket és tönkreteszik a kis gazdaságokat a vezető multinacionális cégek javára, és minél keletebbre megyünk az Európai Unió határain belül ez a helyzet egyre rosszabb.

Fontos hangsúlyt kapott a bevándorlók helyzete, a latin-amerikai és más bevándorlók elnyomása, jogaik megcsorbítása a Európai Unió országaiban. Minden résztvevő szervezet kihangsúlyozta annak szükségességét, hogy harcolni kell az unión belül a bevándorlók jogaiért és azért, hogy ugyanolyan bánásmódban részesülhessenek, mint mások. Az unió tagországainak bánásmódját a bevándorlókkal szemben még az is súlyosbítja, hogy ezek az országok a felelősek azért, hogy ma és a múltban ezeknek az embereknek el kellett hagyniuk hazájukat.

A résztvevők – természetesen - sokat beszéltek Haitiről és a természeti katasztrófa által okozott károkról. Elmondták, hogy nagyon fontos, hogy az egész világ segítse őket, és nagyon fontos, hogy ebben a baloldali erők vezető és támogatói szerepet játszanak. De azt is kiemelték, hogy Haitinek nem csak most volna szüksége a segítségre, hiszen az emberek nagy része nem élt sokkal jobb körülmények között a földrengés előtt, sőt.

A Hondurasban történt puccsról és a jelenlegi illegális kormányról is sok hozzászólás volt. A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy Obama új adminisztrációja semmivel sem jobb, mint elődje, George W. Bush kormánya, sőt ha lehet még agresszívabb politikát folytat Latin-Amerika haladó országai ellen és minden erővel próbálja megakadályozni a szolidaritáson alapuló integrációs folyamatokat. A delegáltak elítélték a puccsot Hondurasban és az USA új katonai bázisainak telepítését Kolumbiába, amelyek fenyegetést jelentenek az egész térségre.

Nagy hangsúlyt kapott a konferencián az Evo Morales bolíviai elnök által nemrég összehívott klíma konferencia is. Sok szó esett arról, hogy a jelenlegi klímaváltozások mekkora fenyegetéssel járnak és nem csak földünkre és élővilágára, hanem az egész emberiségre, és ennek legfőbb okozója az Egyesült Államok és az Európai Unió és annak tagországai. Kiemelték, hogy nagyon fontos támogatni és minél nagyobb erőkkel részt venni a bolíviai klíma konferencián.

A párizsi konferencián elfogadott záródokumentumot a nemsokára közzétesszük.