E hét csütörtökén előadást tartott Kalocsai Kinga, a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság elnöke a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban Venezueláról, az ország földrajzáról, korai történelméről, kiemelten az ott élt és ott élő indiánok helyzetéről.

fazekas_2.jpg 

Idén három általános iskolai osztály egész évben Dél-Amerikáról tanul, hallgatnak előadásokat délutánonként. Ebben részt vesznek a 3-os, 4-es és a 6-os tanulók, tehát nyolc évesektől tizenkettő évesekig fognak az év végéig új ismeretekkel gazdagodni. Az első előadások egyikére Kalocsai Kingát hívták meg, kérve, hogy bevezetésképpen mutassa be, hol is fekszik Venezuela, kik laknak ott, milyen a történelmük. 

Bevezetésként az ötödik osztályosok készületek fel egy indián énekkel, amit szépen előadtak. 

Kalocsai Kinga képekkel mutatta be Venezuela földrajzi elhelyezkedését, összehasonlítva – hogy érthető legyen – Magyarország területével, lakosainak számával. 

Bemutatta a világ legnagyobb vízesését, az Angel vízesést amely Venezuelában található, képeket mutatott a vízidisznóról, ami szintén a földön található legnagyobb rágcsáló, 130 cm magasra és 65 kg-ra is megnőhet. Elmondta a venezuelai indiánok történelmét, kiemelve két népet, a legnagyobb lélekszámmal jelenlévő Wayuu, illetve a Yanonamo indián törzset, ami húszezer éve él ott, ahol ma is laknak. A venezuelai indiánokról be is mutatott egy rövid filmrészletet, ami – hasonlóan az egész előadáshoz – nagy sikert aratott. 

A rendezvény végén ki csoportokban egy igazi venezuelai játékot, A Kosár (La Canasta) gyermekjátékot tanulták meg és játszották el az általános iskolások. 

Befejezésképpen a hatodik osztályosok főztek ételeket, amit örömmel fogyasztott mindenki. 

Nem ez volt az utolsó előadás a Fazekasban. Március közepén Kalocsai Kinga újból fog találkozni az iskolásokkal. Akkor Simon Bolivárról, a „Felszabadítóról” fog beszélni, ezt is összehasonlítva hazánk forradalmi, függetlenségi mozgalmainak jeles személyiségével, Petőfi Sándorral. Erre sok gyerek felkészül, Petőfi munkásságával, életének főbb eseményeivel. 

Ádámné Laczkó Melinda napközis tanárnő szerint a gyerekek nagyon élvezték és nagyon sokat kérdeztek az előadáson.