Mi, az alulírott szervezetek, akik részt vettünk a közép-kelet európai szolidaritási szervezetek konferenciáján Budapesten, Magyarországon november 6-7-8-án tiltakozunk az Obama adminisztráció agresszív politikája ellen, amely többek között az új Kolumbia Tervben testesül meg.

Obama ugyanazt folytatja, amit elődje George W. Bush elkezdett mind a venezuelai forradalom ellen, mind Latin-Amerika ellen – és a világ más régióiban sem hagy fel háborús, imperialista politikájával. Az új kormányzat megtesz mindent, hogy a venezuelai forradalmat eltapossa és megállítsa a latin-amerikai integrációs folyamatokat, mivel ezek fenyegetik az USA politikai és gazdasági érdekeit.

A kolumbiai kormány, Alvaro Uribe vezetésével, mint az USA egyik utolsó szövetségese a térségben, az Egyesült Államokkal közösen úgy próbálja beállítani a közvéleménynek és a médiának az egész világon ezt a katonai beavatkozást, mint egy, csak Kolumbiára tartózó ügyet. Azt állítják, hogy a kolumbiai félkatonai szervezetek és drogcsempészet ellen folyik az egész akció, de nyilvánvaló, hogy ez egy fenyegetés Venezuela és a forradalmi mozgalmak ellen a térségben.

Az Obama adminisztráció hatalomra kerülése előtt Kolumbiában 250 amerikai katonai egység állomásozott az ország 7 fő katonai támaszpontján, most ez a szám az új szerződéssel 800-ra emelkedett és emellett még 600 civil katonai vállalkozót is az országba küldenek.

Miközben Obama baráti arcot mutat a latin-amerikai folyamatok felé, valójában ezek teljes szétrombolását készíti elő. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy miközben az Obama adminisztráció egy újabb hidegháborúba kezdett, az új elnök béke Nobel-díjat kap.

Követeljük, hogy az Obama adminisztráció azonnal vessen véget mindenféle katonai intervenciónak a latin-amerikai térségben és vonja ki az amerikai csapatokat azonnali hatállyal Kolumbiából!

Követeljük, hogy az Alvaro Uribe vezette kolumbiai kormány, azonnali hatállyal álljon el az USA-val kötött katonai szerződésektől és ne segítse az Egyesült Államok katonai terjeszkedését a térségben!

Követeljük, hogy az Obama kormány hagyjon fel minden fajta  nyílt katonai – és egyéb – tevékenységgel, amely a bolivári forradalom és a térség forradalmának megbuktatására, illetve a latin-amerikai integrációs folyamatok megfékezésére szolgál.

Kifejezzük szolidaritásunkat a bolivári forradalommal és a munkások, a parasztok és a nép forradalmi mozgalmával Latin-Amerikában.

Budapest, 2009. november 7.