A Fiatal Kommunisták Kollektívájának (Colectivos de Jovenes Comunistas - CJC) a meghívására a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság részt vett az ifjúsági szervezet 7. programalkotó és tisztújító kongresszusán. A CJC 1985. január 13-án alakult meg, mint a PCPE (Spanyolország Népének Kommunista Pártja) marxista-leninista ifjúsági szervezete. A CJC nagyon aktív, teljes jogú tagja a Demokratikus Ifjúsági Világszövetségnek. A PCPE 1984-ben alakult meg és fő célja, hogy Spanyolország egységes, szocialista köztársaság legyen, amely megadja a különböző népek önrendelkezési jogait.

cjc_1.jpg 

A kongresszuson a nemzetközi delegációban jelen volt a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség, a Görög Kommunista Ifjúsági Szervezet, a Portugál Kommunista Ifjúsági Szervezet, a ciprusi EDON, a Török Kommunista Párt ifjúsági szervezete, a nagy-britanniai Kommunista Ifjúsági Szövetség, a Fiatal Kommunisták Szövetsége Olaszországból, a Francia Kommunista Ifjúsági Mozgalom, a Szabad Német Ifjúság Németországból, Nagy Britannia Kommunista Pártja, a szír Kommunista Ifjúsági Szervezet és fontos kiemelni, hogy a kelet-európai térségből csak a mi szervezetünk vett részt a kongresszuson. A Magyar – Venezuelai Szolidaritási Társaság nevében Kalocsai Kinga köszöntötte a kongresszust.

A kongresszus nagyon lelkes hangulatban telt el. Minden alapszervezet meghatározott számú tagot delegálhatott a döntéshozatalra, így lett a kongresszusi résztvevők száma 134 fő. 99%-os többséggel szavazták meg a szervezet politikai irányát az elkövetkezendő négy évre és ezenkívül a 15 fős új vezetést is egyértelműen, ellenszavazat nélkül választották meg. Az új főtitkár a 23 éves Juan Nougeira lett.

cjc_2.jpgTársaságunknak ez remek lehetőség volt, hogy felelevenítsük a régi kapcsolatainkat. Minden szervezettel sikerült kétoldalú találkozókat folytatni, ami a jövőre nézve igen pozitív hangulatú volt. Több szervezet elmondta, hogy nagyon hiányolják egy aktív, magyarországi kommunista szervezet létét a Demokratikus Ifjúsági Szervezet sorain belül Magyarországról és kifejezték nyitottságukat új magyarországi kapcsolatok felállítására. Többen elmondták, hogy nagyon örülnének, ha egy új erő aktívan működne hazánkban és az részt venne a nemzetközi rendezvényeken is, ezenkívül elmondták, hogy egy valóban aktív szervezet DIVSZ tagságát is támogatnák az országból. Érdeklődtek társaságunk jó kelet-európai kapcsolatai iránt is, mivel ebben a térségben nem nagyon vannak a nyugatiaknak kontaktjaik, viszont nagyon szeretnék ha ebben mi tudnánk nekik segíteni. 

Többen elmondták, hogy nagyra értékelik Társaságunk munkáját és folyamatosan figyelemmel kísérik nemzetközi hírleveleinket is. A Francia Kommunista Ifjúsági Mozgalom meghívott minket január végén tartandó Latin-Amerika és Európa címú konferenciájukra előadást tartani Párizsban. 

A kongresszus előtt kerül sor a DIVSZ Európa és Észak-Amerika Bizottságának ülésére, ahol a szervezetek jelenlegi helyzetén kívül a jövő évi Világifjúsági Találkozóról (VIT) volt szó. A DIVSZ egy új javaslatot kapott a Dél-afrikai Köztársaságtól, hogy ők szívesen megrendeznék a VIT-et jövő évben, 2010 decemberében. Azóta a DIVSZ delegációja járt is kint és találkozott állami vezetőkkel is, akik biztosították szándékukról őket. A végleges döntést majd jövő év februárjában fogja meghozni a szervezet Fő Tanácsának ülése Bejrútban, de már most is majdnem biztosra vehetjük, hogy 2010-ben újra összegyűlhet a világ ifjúsága. Kérték a szervezetünket és mi természetesen örömmel eleget tettünk annak kérésnek, hogy a leghamarabb elkezdjük a Világifjúsági Találkozó magyarországi szervezését, az itteni előkészítését, hogy hazánkból minél többen részt tudjanak venni a VIT-en. 

A vasárnapi nap folyamán, alkalmunk nyílt találkozni, a PCPE főtitkárával, Carmelo Suárezzel és a vezetőség többi tagjával is. Carmelo Suárezzel nagyon jó beszélgetést folytattunk, érdeklődött mind a Venezuelával kapcsolatos munkák, mind a magyarországi helyzet iránt. 

Szintén a vasárnapi napon került sor a III. Köztársaságért való tüntetésre, amelyen a nemzetközi delegáltak is részt vettek.

cjc_3.jpg