Egy izraeli politikai párt felszólította az ország kormányát, hogy mondja vissza Juan Orlando Hernández hondurasi elnök meghívását az ország a Herzl-hegyen tartandó függetlenség napi ünnepségére.

Tamar Zandberg, a Meretz párt elnöke levélben fordult Miri Regev izraeli kulturális miniszterhez, és arra kérte a kormányt, hogy mondja le Juan Orlando Hernández meghívását az Izrael megalapításának 70. évfordulójára emlékező fáklyagyújtásra.

Az izraeli politikai elit nem örül egyöntetűen sem Hernández, sem pedig Netanjahu részvételének - Fotó: EFE

„Honduras a világ egyik legkorruptabb és az állampolgáraira nézve ez egyik legveszélyesebb országa” – írta Zandberg a miniszternek.

A Meretz vezetője leszögezte: „Honduras a világ egyik legkorruptabb állama, és neki van a világ egyik legveszélyesebb rendőrsége. A jelentések szerint a polgári és a katonai rendőrség, illetve maga a hadsereg az elmúlt években súlyos emberi jogi visszaélésekben, például újságírók, környezetvédelmi és földjogi aktivisták, LMBT és őslakosjogi aktivisták ellen elkövetett kínzásokban, fenyegetésekben és törvénytelen gyilkosságokban volt érintett.”

„Úgy vélem, hogy az a helyes, ha arra kérem önt, hogy vonja vissza az elnök meghívását a fáklyagyújtási ünnepségre” – írta Zandberg.

Az ENSZ márciusban arról számolt be, Hernández elnöksége alatt a rendfenntartó erők legkevesebb tizenhat ember megöléséért tehetők felelőssé azóta, hogy az elnököt tavaly november 26-án vitatott körülmények között újraválasztották és idén január 27-én beiktatták. Hondurasi emberi jogi szervezetek azt mondják, hogy Hernández több mint ezer tüntetőt letartóztattatott, amiért a szerintük csalással lebonyolított választások ellen tiltakoztak, az Amerikai Államok Szervezete (OAS) pedig annyira „szabálytalannak” nevezte a novemberi választásokat, hogy az szerinte „nem meggyőző”.

Zanberg szerint ha Hernández fáklyát gyújthat Izrael függetlenség napi ünnepségén, az „botrányos legitimálása egy olyan elnöknek, aki az országában tömeges emberijog-sértéseket követ el”.

Ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő elnök vesz részt az április 18-i ünnepségeken. Zandberg azt mondja, hogy Hernández csupán kényszerűségből részesült ebben a kiváltságban, mert így lehetővé válik Benjamin Netanjahu részvétele is, akinek miniszterelnökként kötelezően jelen kell lennie az eseményen, ha egy másik államfő is ott van. Az izraeli parlament elnöke, Juli Edelstein korábban kijelentette, hogy ő bojkottálni fogja az ünnepséget, ha Netanjahu jelen lesz, noha a rendszerint a parlament elnöke szokott lenni a legmagasabb rangú tisztviselő a megemlékezésen.

Regev Zandberg Hernándezzel kapcsolatos bírálatait „alaptalan vádaskodásnak” nevezte, és hozzátette: „A baloldal minden huhogója, különösen Zandberg kisasszony jobban tenné, ha méltóságteljesen viselkedne, ahelyett, hogy a címlapokra próbál kerülni.”

Hernández 1992-ben az izraeli külügyminisztérium egyik nemzetközi fejlesztési szervezeténél kezdte a karrierjét, és követte Donald Trump amerikai elnök döntését, és bejelentette, hogy országa nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság