Mintegy 60 000 diák és szakszervezeti tag vonult az utcákra Santiago de Chilében, hogy ingyenes és minőségi oktatást követeljen.

alt

A múlt szerdán tartott demonstráción, amelyet a Chilei Egyetemisták Szövetsége rendezett, mintegy 60 000 ember vett rész. A tömeg békésen vonult végig a városon. A színes zászlóerdőben egy hatalmas, Che Guevara-pólós Einsteint ábrázoló transzparens is feltűnt.

Az egyetemistákat támogatásáról biztosította a Chilei Tanárok Egyesülete is. Az Oktatási Minisztérium Dolgozóinak Szakszervezetének képviselője, Juan Zenteno felszólalásában kijelentette: „A célunk a szabad és mindenki számára egyenlő mértékben hozzáférhető oktatás, amelynek elvégzése után a hallgatóknak nem kell adóssággal kezdeniük az életüket.”

A felvonulás végén néhány maszkot viselő tüntető randalírozni próbált, közlekedési lámpákat rongált meg és kövekkel dobálta meg a készenléti rendőröket. Az eset nagy valószínűséggel kormányzati provokáció volt, amellyel a közvélemény előtt megpróbálták lejáratni a tüntetőket. Ez nem lenne példa nélküli eset a történelemben, a görög helyzet kapcsán már nem egyszer bizonyosodott be, hogy a „huligánok” valójában a rendszer bérencei.

Harald Bayer oktatási miniszter a felvonulásra adott válaszában kizártnak nevezte az ingyenes oktatás bevezetését, és indokolatlannak nevezte a hallgatók elégedetlenséget, mivel a kormány a diákhitel kamatát 6%-ról 2%-ra csökkenti azzal a feltétellel, hogy a hitelezést a továbbiakban nem a központi költségvetés, hanem magánbankok fogják végezni.

Az egyetemisták visszautasították a kormányzat által megoldásként aposztrofált javaslatot. Camila Vallejo, a Chilei Egyetemisták Szövetségének alelnöke nyilatkozatában elítélte, hogy a kormányzat a felsőoktatást, mint fogyasztási terméket kezeli, ahelyett, hogy egyetemes jogként tekintene rá. Más latin-amerikai országokban, mint Kubában vagy Venezuelában, az oktatáshoz való jog része az alapvető emberi jogoknak, ennek köszönhetően az állami felsőoktatás is ingyenes.

Vallejo, aki egyébként közismerten kommunista aktivista, kijelentette, hogy a hallgatók és a szakszervezetek folytatni fogják harcukat a milliárdos Sebastian Pinera elnök kormányzata ellen, egészen addig, amíg nem veszik komolyan a követeléseiket.

Forrás: marxista.hu

Kapcsolódó cikkek:

A szociális mozgalom kiépítése

Camila Vallejo: Az én generációm nem fél

A chilei diákvezér