Argentínában egyre nagyobb a pánik a napról napra növekvő árak miatt, a kormány szerint ez azonban nem az ő politikájuknak köszönhető.

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök nevetségesnek találja azokat a vádakat, melyek az országban kialakult gazdaságpolitikai helyzetet a kormány felelősségének tudják be - tudósít a La Razón. A politikusnő szerint a kormány egy területen tartozik felelősséggel, ez pedig az árszabályozás kérdése. Ez az állami beavatkozás hatott nem várt mértékben a gazdaságra.

Az El Mundo értesülései szerint 2010-ben a tartományok által kiadott értékelés szerint az inflációs ráta 26% volt. Ez több, mint a duplája a kormány által nyilvánosságra hozott adatnak, mely 10.9%-ra tehető. A legnagyobb probléma azonban az, hogy néhány tanulmány szerint a valóságban ennek akár a háromszorosáról is szó lehet.

Az Indec (Országos Statisztikai és Népszámlálási Intézet) adatai alapján az elmúlt négy év inflációs rátája 39% volt, a tartományok szerint ennek a négyszerese, 120%. A gazdasági miniszter, Amado Boudou is hasonló véleményen van, mint az elnöknő, és mindketten az olyan nagy vállalatokat kritizálják a kialakult helyzetért, mint a Shell, Techint vagy Cablevisión (kábel tv-rendszert működtető társaság).

Az országban kialakult állapot egyre inkább kezd hasonlítani az 1989-es esetre, közgazdászok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy kevés az esélye, hogy a 22 évvel ezelőtti válság megismétlődik. Addig azonban, míg a helyzetre nem sikerül valamilyen gazdaságpolitikai megoldást találni, az emberek időről időre magasabb árakkal találják szemben magukat.

Írta: SÁNDOR NÓRA

Forrás: kitekinto.hu