• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes 14. századi barlangrajzokat találtak egy Puerto Ricóhoz tartozó szigeten
14. századi barlangrajzokat találtak egy Puerto Ricóhoz tartozó szigeten
2017. november 06. hétfő, 21:41

Egy ősi karibi civilizációtól származó barlangrajzok kerültek elő a Puerto Ricóhoz tartozó Mona-szigeten, amelyek révén jobban megismerhetjük a karibi szigeteket egykoron benépesítő tainók világába.

A 14. században, jóval azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf az amerikai kontinensre érkezett volna, a szigetet már a tainók lakták. A Mona-sziget hetven barlangjában felfedezett barlangrajzok most új információkkal látják el a kutatókat a kultúrájukról.

A felfedezés betekintést nyújthat a tainók világképébe - Fotó: Leicesteri Egyetem

Az arcokat és állatokat ábrázoló karcok és festmények, illetve absztrakt minták húzódnak végig a monai barlangok falain. A festményeket a Cambridge-i Egyetem, a British Múzeum és a Puerto Ricó-i Felsőfokú Tanulmányok Központja közös kutatócsoportja fedezte fel.

„A legtöbb prekoloniális sziklarajz nagyon szűk helyeken található a barlangok mélyében. Némelyiket nagyon nehéz megközelíteni; kúszva lehet csak hozzájuk férni, nagyon nagyok és a páratartalom nagyon magas, de abszolút megérik a fáradságot” – mondta Victor Serrano, a kutató csoport egyik diák tagja.

A National Geographic megbízásából kutatást végző tudósok először a Régészeti Tudományok Folyóiratában publikálták a 2013 és 2016 között végzett munkájuk eredményeit. Tanulmányukban azt írják, hogy a karbonmeghatározás szerint a legrégebbi műalkotás körülbelül 800 éves lehet.

„A Karib-térségben az európaiak érkezése előtt élő több millió őslakos számára a barlangok átjárók voltak a szellemvilágba, így ezek az új felfedezések, és a velük kapcsolatos munka rávilágíthat a hitvilágukra és kulturális identitásuk építőköveire” – áll a tanulmányban.

Egyes egyszerűbb darabokat körömmel karcolták bele a barlangok puhább mészkő falába, más esetekben pedig faszenet és denevérürüléket használtak a vörös, sárga és barna színekből álló festmények elkészítéséhez.

Kutatók elmondták, hogy a ma természetvédelmi területként szolgáló szigeten talált műalkotások megerősítik, hogy milyen fontos szerepe volt a barlangoknak a taino kultúrában. A felfedezés azt bizonyítja, hogy ezek a helyek központi helyet foglaltak el a közösségekben, és nemcsak a hagyományos mitológiák forrásai voltak, de szent helyekként és temetkezési helyekként is szolgáltak.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo