• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Az öt legijesztőbb latin-amerikai kísértethistória
Az öt legijesztőbb latin-amerikai kísértethistória
2017. november 01. szerda, 19:40

A Halloween az év azon időszaka, amikor olyan ijesztő kísértethistóriákat akarunk hallgatni, amelyektől napokig nem tudunk aludni. Minden kultúrának megvannak a maga városi legendái, mítoszai, folklórja és kísértettörténetei. A latin-amerikai kultúra a valláson, a hagyományokon, a halottak ünneplésén és az ártó szellemek távoltartásán alapszik. Az egyik legnagyobb ünnep Latin-Amerikában a mexikói Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja. Ez alkalomból az emberek összegyűlnek, hogy ünnepeljenek, és megemlékezzenek elhunyt szeretteikről.

A halottakkal kapcsolatos hagyományoknak és ünnepségeknek köszönhetően a latin-amerikai kultúrában számos kísértettörténet alakult ki, amelyek generációról generációra öröklődnek. Mint minden kísértethistória esetében, ezekről is vannak, akik az állítják, hogy igazak, mások viszont azt mondják, hogy csak legendák, amelyekkel a gyerekeket ijesztgetik, hogy jól viselkedjenek. De bármi is legyen az eredete ezeknek a kísértettörténeteknek, egy dolog biztos: ijesztőek. A Latin Times idén Halloweenra összeállította az öt legrémisztőbb latin-amerikai kísértethistória listáját.

1. La Llorona

La Llorona vagyis a „A Síró Asszony” történetét évszázadok óta mesélik. Számos verziója létezik a történetnek, de az alapja mindegyiknek ugyanaz. María egy gyönyörű nő volt, aki fülig beleszeretett egy olyan férfiba, aki nem lehetett az övé. Hogy a szerelmével lehessen megfojtotta saját gyermekeit, hogy semmi se álljon az útjukba. Amikor a férfi még ezután is visszautasította Maríát, akkor az eldobta a saját életét is, és belefojtotta magát egy mexikóvárosi folyóba.

A legenda szerint La Llorona most kénytelen a szellemvilágban kutatni halott gyermekei után. Azt mondják, hogy a szellem mexikói folyókból emelkedik ki, és a gyermekei után sír. Ezt kiáltozza: „Az, mis hijos”, vagyis „Ó, gyermekeim”. Úgy tartják, hogy a szellem elragadja az elveszett gyerekeket, akik a megölt saját gyermekei utáni állandó kutatásra emlékeztetik. Állítólag mielőtt valakinek megjelenik, La Llorona hangosan sír, és akik hallják, azokra halál vár.

2. El Silbón

El Silbón egy fiatal férfi története, akit azzal vádoltak, hogy megölte az apját, és felfalta a szerveit. Ez a legenda Venezuelából származik, és azt beszélik, hogy az apját megölő férfinak most megkínzott és elveszett lélekként a Földön kell maradnia. A „Suttogó” állítólag egy zsákot vonszol maga után, amelyben az apja csontjai vannak. El Silbón arról az erős suttogásról kapta a nevét, ami rendszerint a közeledését jelzi. Mások azt mondják, hogy különös zene kíséri a megjelenését. Ha a Suttogó különös hangját hallod, akkor a sorsod megpecsételődött!

3. La Casa Matusita

A perui Limában lévő La Casa Matusita története Latin-Amerika egyik legelátkozottabb házáról szól. Senki sem tudja a ház pontos eredetét, ezért számos történet szól arról, hogy azt meggyötört szellemek foglalták el. Az egyik történet szerint a szellemek egy vacsora vendégei voltak, akik egy éjjel megőrültek, és lemészárolták egymást. Egy másik történet a ház egy boszorkányé volt, aki pénzért bárkinek felajánlotta a szolgálatait, és felfordulást okozott a városban.

Egy megint másik mese szerint egy férfi megölte az egész családját, majd magával is végzett. Azt mondják, hogy a La Casa Matusita emelete a ház legelátkozottabb része. Legendák szólnak arról, hogy akik felmerészkednek az emeletre, nem sokáig tudják megőrizni az ép elméjüket. Az egyik történet egy újságíróról szól, aki az 1960-as években felkereste a házat, hogy megcáfolja a vele kapcsolatos kísértethistóriákat, de megőrült, miután felment az emeletre. A hírek szerint a ház emelete ma is üres.

4. El Tunchi

Az El Tunchi egy gonosz szellem története, ami a perui esőerdőben kóborol. A legenda szerint a szellem egykoron egy férfi volt, aki eltévedt az erdőben, és ott halt meg. A nyugtalan lélek állítólag az erdőben kószál, és fütyül annak, aki az útjába téved. A helyiek azt mondják, hogy aki hallja a füttyöt, tekintse azt figyelmeztetésnek, és soha ne firtassa, hogy honnan jön. Ha visszafütyülsz, akkor az El Tunchi eljön érted, és olyan borzalmas módon öl meg, amit elképzelni sem tudsz.

5. El Cuco

Bár a következő legenda Spanyolországból származik, azt a latin-amerikai kultúra is átvette, és főleg Mexikóban, Chilében, Kubában és a Dominikai Köztársaságban mesélik. El Cuco vagy más néven, El Viejo del Saco legendája egy ősi történet, amely arra szolgál, hogy elrettentse a gyerekeket a rosszalkodástól. A történet egy évszázadokkal ezelőtt élt férfiről szól, aki kétségbeesetten kezdte keresni a tuberkulózis gyógymódját, miután ezt a betegséget állapították meg nála. Egy népi gyógyító azt mondta neki, hogy ha megissza egy gyermek vérét, akkor meggyógyul. A férfi elrabolt egy kisfiút, és azt tette, amit a gyógyító mondott neki. Azonban ez nem mentette meg, és a legenda szerint a szelleme egy fekete zsákkal bolyong, és arra vár, hogy elragadja a rossz gyerekeket, hogy kigyógyítsák a betegségből.

Forrás: Latin Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo