• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes A titkosítás alól feloldott CIA-akták: Hitler túlélte a második világháborút, és Kolumbiában élt?
A titkosítás alól feloldott CIA-akták: Hitler túlélte a második világháborút, és Kolumbiában élt?
2017. november 01. szerda, 15:21

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) nemrég nyilvánosságra hozott aktáiból kiderült, hogy az ügynökség olyan állításokat is vizsgált, melyek szerint Adolf Hitler náci vezető túlélhette a második világháborút, és rövid ideig egykori náci bajtársaival Kolumbiában élt az 1950-es években.

Egy Cimelody-3 fedőnevű ügynök szerint Hitler a kolumbiai Tunja városában élt, ahonnan levelezett Phillip Citroen egykori SS-tiszttel.

A Citroen fényképén lévő alak hasonlít az egykori náci diktátorhoz - Fotó: Archív

Bár az ügynökök kétkedéssel fogadták az ügyet, kaptak egy fényképet, amelyen Citroen mellett egy „Adolf Schritteimayornak” nevezett férfi áll, aki erős hasonlóságot mutat a náci diktátorral.

„Citroen azt állította, hogy körülbelül havi egy alkalommal veszi fel a kapcsolatot Hitlerrel Kolumbiában, amikor Maracaibóból abba az országba [ti. Kolumbiába] utazik a KNSM (Királyi Holland) hajózási vállalat alkalmazottjaként” – áll a CIA venezuelai irodavezetőjének jelentésében.

„Citroen azt mondta, hogy egy „Residences Coloniales” nevű helyen találkozott ezzel a személlyel, ahol, a forrás szerint, nagyrészt egykori német nácik élnek. (…) Citroen szerint a Tunjában élő németek ezt az állítólagos Adolf Hitlert a náci múltra jellemző bálványozással követik, »der Führernek« nevezik, náci karlendítéssel és rohamosztagos rajongással üdvözlik” – teszi hozzá a jelentés.

Az egykori amerikai elnök, John F. Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos iratok között a múlt héten nyilvánosságra hozott dokumentum abba az elméletbe enged betekintést, hogy Hitler elmenekült Európából, és a háborút követő években Dél-Amerikában bujkált.

Citroen az informátornak azt mondta, hogy az emigráns fasiszta kolóniában élő németek az állítólagos Hitlert „a náci múltra jellemző bálványozással követik, »der Führernek« nevezik, náci karlendítéssel és rohamosztagos rajongással üdvözlik”.

Hitler 1945. április 30-án fejlövéssel és ciánkapszulákkal követett el öngyilkosságot a bunkerében, amikor a szovjetek felszabadították Berlint.

A CIA Citroen történetét végül pletykának minősítette.

Donald Trump amerikai elnök közel háromezer, a Kennedy-gyilkossághoz kötődő dokumentumot tett nyilvánossá, de száznyolcvan oldal esetében „nemzetbiztonsági, rendfenntartási és külügyi aggályokat” figyelembe véve elrendelte, hogy az ügynökségek tekintsék át azokat, és fontolják meg a megszerkesztésüket.

Bizonyos országok, például Chile és Argentína, a második világháborúban jelentős mértékben támogatták a tengelyhatalmakat. A Hitler halála körüli összeesküvés-elméletek gyakran tartják úgy, hogy a diktátor a háború után Argentínában élt.

A Dél-Amerikába menekülő több ezer egykori náci tisztviselő között ott volt Hitler szűk körének számos tagja is.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo