• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Hódolat La Santa Muertének egy New York-i lakásban
Hódolat La Santa Muertének egy New York-i lakásban
2017. október 31. kedd, 22:03

A Mexikóból és Közép-Amerikából származó vallásos mozgalom, a koponya arcú népi szent, a Szent Halál kultusza New Yorkban is jelen van.

Andrew Chesnut szerint a Santa Muerte 10-12 millió követővel rendelkezik, de sajtó néha a bűnözői világhoz köti azt.

Arely González egy betegség után lett a Santa Muerte híve - Fotó: Manolo Morales

Chesnut professzor vallástudományokat tanít a Virginiai Nemzetközösségi Egyetemen, és írt egy könyvet a témában A halál hívei: Santa Muerte, a csontváz szent címmel.

Ez az oka annak, hogy Arely González igyekszik más szempontból közelíteni ehhez a valláshoz, és minden hónapban összegyűlik a családjával és a barátaival a lakásában, hogy a Santa Muertének hódoljanak.

González egy mexikói származású transznemű nő, aki soha nem mulasztja el magát kicsinosítani ezekre a szertartásokra. Rendszerint élénk színekbe öltözik, és olyan ruhákat vesz fel, amelyek kihangsúlyozzák az alakját.

A Szent Halál a nappalijában álló egy méter magas szobra rikító rózsaszínű ruhát visel, és ezüstkorona van a fején. A 38 éves González szobrát szeretettel flaquitának, vagyis „vékonykának” becézi.

González több mint egy évtizeddel ezelőtt vált a szent hívévé, miután hasnyálmirigy fertőzést kapott. A Santa Muerte tiszteletére a queensi lakásában havonta megrendezett imaesteken több tucat embert vendégel meg mole szósszal, rizzsel és tamalesszel. Azt reméli, hogy egy napon templom is épülhet New Yorkban a Santa Muertének.

Írta: Manolo Morales

Forrás: latinousa.org

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo