• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes A terméketlen Costa Rica-i földet burjánzó erdővé változatták a narancshéjak
A terméketlen Costa Rica-i földet burjánzó erdővé változatták a narancshéjak
2017. szeptember 18. hétfő, 10:08

A Costa Rica-i Guanacaste Nemzeti Park egy véletlen folytán változott sűrű erdővé. Ökológusok azt tapasztalták, hogy a hulladékként kidobott narancshéjak regenerálták az erdő fáit.

„A fákra vonatkozó vizsgálatunk egyik legmeglepőbb eredménye a narancshéjjal borított területen lévő fák száma, mérete és változatossága volt” – mondta Timothy Treuer, a Princeton Egyetem kutatója.

A kiöntött narancshéjak húsz év elteltével látványos változást okoztak az ökoszisztémában - Fotó: Reuters

Közel húsz évvel ezelőtt több ezer teherautó tizenkétezer tonna narancshéjat és narancspépet öntött ki a Guanacaste Parkban. Ezt egy megállapodás értelmében tették, amit a természetvédelmi terület közelében működő Del Oro narancslégyártó vállalattal kötöttek.

Egy másik narancslégyártó cég, a TicoFruit beperelte a Del Orót, mert szerintük az „beszennyezte a nemzeti parkot”, és ezzel a projekt véget is ért. Mostanra azonban a hatás látványos lett.

„A területet, ahol a narancshéjat kiöntötték, egyetlen földút választja el attól a területtől, ahova nem jutott héj, de a két területen mégis két teljesen különböző ökoszisztéma alakult ki” – mondta Treuer.

A Pennsylvaniai Egyetem ökológusai, Daniel Janzen és Winnie Hallwachs által felállított kutatócsoport azt állapította meg, hogy a narancshéjak tápanyagokban gazdaggá tették a talajt.

Az olajok és a baktériumok működésének pontos módját azonban még nem tudták megállapítani. „Ez az egymillió dolláros kérdés, amire még nincs válaszunk” – mondta Treuer.

„Erősen azt gyanítom, hogy valamiféle szinergia történt az invazív gyomok elnyomása és az erősen kimerült talaj megfiatalítása között. Rengeteg bizonyíték van arra, hogy ez a két tényező akadályozza az erdők megújulását a trópusok más részein.”

Vizsgálták a fák növekedésének és a talaj tápanyagainak változásait a narancshéjak kidobásának helyszíne és egy száz méterrel arrébb lévő elhagyott legelő között. Drámai különbséget tapasztaltak a két terület között; a narancshéjakkal borított földön gazdagabb talaj alakult ki, több fákból származó biomassza volt rajta, többféle fafajta nőtt rajta és nagyobb erdei lombkorona fedte.

Az egyik oldalon egy legelő volt „elszórtan néhány göcsörtös fával” – mondta. A másikon „burjánzó dzsungel, ami olyan sűrű, hogy machetével lehetett csak haladni benne. Amikor kiálmélkodtam maga, rájöttem, hogy valami igazán különlegeset látok. El voltam képedve.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo