• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes A gátak „maradandó károkat okozhatnak Amazóniának”
A gátak „maradandó károkat okozhatnak Amazóniának”
2017. június 18. vasárnap, 10:31

Az Amazonas-medence jelentős és visszafordíthatatlan károkat szenvedhet, ha a kiterjedt gátépítő-program tovább folytatódik, állítják tudósok. Jelenleg 428 vízerőművet terveznek építeni, és száznegyven már megépült vagy építése már folyamatban van.

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez negatívan befolyásolhatja a komplex folyórendszer dinamikáját, és több ezer egyedülálló fajt sodorhat veszélybe. A tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták.

„A világ el fogja veszíteni a bolygó legváltozatosabb vizes területét” – jelentette ki a szerző, Edgardo Latrubesse professzor, az austini Texasi Egyetem tanára.

A gátak visszafordíthatatlan károkat okozhatnak Amazóniában -Fotó: Edgardo Latrubesse

Láncreakció

Az Amazonas-medence több mint 6,1 millió négyzetkilométeren terül el, és ez a bolygó legnagyobb és legösszetettebb folyórendszere, ami kulcsfontosságú terület lett a vízerőmű gátak építéséhez. Ez a tanulmány azt állítja, hogy az amazóniai folyók mentén zajló megújuló energia utáni hajsza súlyos problémákat okozhat.

A kutatást végző nemzetközi csapat különösen aggódik amiatt, hogy bármilyen módon megakasszák a folyók üledékének természetes mozgását. Ez az üledék létfontosságú tápanyagforrás Amazónia vadvilága számára, és befolyásolja a vízi utak útvonalát és áramlását is.

„Az üledék a felelős azért, ahogyan a folyók működnek, ahogyan mozognak, ahogyan regenerálják az új területeket, ahogyan frissen tartják az ökoszisztémát” – mondta Latrubesse professzor.

A texasi kutató azt mondta, hogy jelenleg minden egyes gát esetében külön-külön vizsgálják azok a környezetre gyakorolt hatását, de szerinte átfogóbb szemléletre lenne szükség Amazóniában. „A probléma az, hogy senki sem vizsgálja az egész jelenséget: a láncreakciót, amit ezek a gátak az egész rendszerre gyakorolnak.”

A kutatók kiemelték, hogy a Madeira, Marañón és az Ucayali folyók – mindegyikük az Amazonas mellékfolyója – különösen nagy aggodalomra adnak okot. Ezekben a folyókban számos egyedülálló faj él, és a kutatók azt mondják, hogy ezek már akkor is veszélybe kerülhetnek, ha csak a tervezett gátak töredéke megvalósul.

Latrubesse professzor így fogalmazott: „Ezen folyók mindegyikében rendkívül nagy a biológiai sokféleség, és számos faj csak itt él. Több ezer faj lehet érintett, amelyek akár ki is halhatnak.” A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy bármilyen kár visszafordíthatatlan lehet, és arról is beszélnek, hogy minden kockázatot figyelembe kell venni a gátak engedélyezésekor.

Írta: Rebecca Morelle

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo