• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Egy szakszervezeti vezető lányának luxusesküvője váltott ki felháborodást Mexikóban
Egy szakszervezeti vezető lányának luxusesküvője váltott ki felháborodást Mexikóban
2017. június 03. szombat, 10:15

A mexikói olajvállalat, a Pemex dolgozóit tömörítő szakszervezet vezetője, Carlos Romero Deschamps lányának esküvőjét sokan luxusnak tartják, amelyen számos prominens szövetségi és állami politikus is részt vett. Az ellenzéki pártok is bírálták az eseményt.

Romero 1971 óta tagja a Pemex szakszervezetének, és 1996 óta megszakítás nélkül vezetője annak. Egyúttal a kormányzó Intézményesült Forradalmi Párt (PRI) szenátora is.

Csak az esküvőn viselt karkötők értéke majdnem kétmillió peso volt

Múlt szombaton lánya, Paulina Romero Durán hozzáment Juan Carlos Rentería Covarrubias plasztikai sebészhez. A lakodalmat az exkluzív Camino Real Hotelben tartották Mexikóváros felkapott Polaco kerületében.

A Reforma újság beszámolója szerint Romero lánya hétkarátos karkötőket viselt, amelyek értéke 1,9 millió peso, vagyis valamivel több mint százezer dollár.

Egy másik, nem Romero pártjához tartozó szenátor szégyenletesnek nevezte az esküvőt.

„Az ilyesfajta kicsapongások és vagyonnal való hivalkodás rendkívül sértő egy olyan országban, amely lakosságának több mint fele szegénységben él” – mondta a Demokratikus Forradalom Pártjának (PRD) szenátora, Venancio Luis Sánchez Jiménez.

„Ezek a kicsapongások piszkos pénzből származnak. Nyilvánvaló, hogy az apja, Romero Deschamps szenátor a fizetéséből nem engedhet meg magának egy ilyen partit és annak kellékeit. És nem arról van szó, hogy saját vállalkozásaiból teheti ezt meg, mert azok a források a Pemexből származnak. (…) Ellopták, és most szemérmetlenül közszemlére is teszik őket” – jelentette ki.

A szenátor a mexikói politikai és üzleti elit részvételét az eseményen cinkosságnak és hallgatólagos beleegyezésnek értékelte.

„(…) a szövetségi kormány semmit nem tesz, hogy szembeszálljon ezeknek a céheknek, ezeknek a nagyhatalmú szakszervezeteknek a korrupciójával” – jelentette ki.

Vidal Llerenas Morales, a Morena (Nemzeti Újjáépítési Mozgalom) szövetségi képviselője szégyentelennek nevezte a szövetségi kormányt, mivel az előnyökért hajlandó szemet hunyni a korrupció felett.

„A kormány nyíltan megegyezett az energiareformban a Pemex dolgozóinak szakszervezetével, azzal a feltétellel, hogy nem vizsgálja a korrupciót.”

„(…) Nagyon cinikusak. A társadalomnak igénye van arra, hogy lépjenek fel a korrupció ellen, és mégis itt vannak ezek a nyilvános események, ez a rongyrázás. (…) Nem érdekli őket, a szakszervezet vezetése lophat, és senkit sem érdekel” – tette hozzá Llerenas.

Az eseményen résztvevő politikusok között ott volt Mexikóváros polgármestere, Miguel Ángel Mancera, a PRI országos vezetője, Enrique Ochoa Reza és a korábbi szövetségi főügyész, Jesús Murillo Karam.

A Pemex vezérigazgatója, José Antonio González Anaya szintén jelen volt, ahogyan számos korábbi kormányzó, köztisztviselő és Enrique Peña Nieto kabinetjének tagjai is.

Romero lányát korábban is érték bírálatok luxuséletmódja miatt. 2012-ben fényképeket tett közzé az utazásairól és a vásárlásairól a közösségi médiában.

A képeken egyik nap még Londonban volt, a másikban már Moszkvában, és mindig divattervezők ruháit és kiegészítőit viselte. A szakszervezeti vezető lánya mindig jachtokon, magánrepülőgépeken és kereskedelmi járatok első osztályain utazott világjáró bevásárló-körútjaira.

A közfelháborodás után Romero lánya visszafogta a nyilvános szereplését a közösségi médiában.

Forrás: Mexico News Daily

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo