• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Érdekes Több mint kétezer száz évnél idősebb ember él Kubában
Több mint kétezer száz évnél idősebb ember él Kubában
2017. június 01. csütörtök, 21:09

A mindössze valamivel több mint tizenegy millió lakosú Kubában 2.153 száz évnél idősebb ember él, és közülük legalább hárman 113 és 115 év közöttiek, derült ki a helyi sajtó által közölt hivatalos adatokból.

A Juventud Rebelde című újság szerint a száz évnél idősebb kubaiak földrajzilag leginkább az ország keleti részében élnek, de a fővárosban, Havannában is jelentős a számuk. Kicsit több mint a felük, ezerkétszázan nők.

Kubában az idősek életminősége is jó - Fotó: Reuters

Dr. Alberto Fernández, az Idősügyi, Népjóléti és Mentálhigiénés Hivatal vezetője elmondta, hogy Kuba azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb az idősek aránya a lakosságban. Több mint 2,2 millió ember, durván a lakosság húsz százaléka hatvan évnél idősebb.

Dr. Fernández hozzátette, hogy a kubaiak 87 százaléka tovább él hatvan évnél, és várhatóan ez az arány következő évtizedben meghaladja majd a 90 százalékot is.

A kubaiak hosszú életének oka szerinte közvetlenül összefüggésben van a születési és halálozási ráták csökkenésével, ami ingyenes és mindenki számára hozzáférhető komoly egészségügyi és társadalombiztosítási rendszerekkel párosul.

Kuba „egy sikeres idős lakosság példájával szolgál”, mondta, „felmérések azt mutatják, hogy a legtöbbjük nem szenved mentális betegségekben, nem él fogyatékkal és nem függ teljesen másoktól.”

Márciusban a helyi sajtó arról számolt be, hogy a 116 éves María Emilia Quesada Blanca jelenleg a legidősebb nő a szigetországban, és a negyedik legidősebb ember a világon, bár nem szerepel a nemzetközi listákban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo